SCO en Leonidas bundelen krachten

De korfbalverenigingen SCO Oldeholtpade en Leonidas uit Noordwolde gaan het komend seizoen samenwerken.

Na maanden van gesprekken is de afgelopen weken de knoop doorgehakt. Bij het kiezen van een krachtenbundeling zijn de clubs niet uniek. "Kijk maar naar de bundeling van krachten binnen de voetbalsport en bij meerdere korfbalclubs in deze omgeving."

Als je het in een veranderende samenleving alleen niet meer redt, moet je samenwerking zoeken om te overleven en je te versterken, zo is de boodschap van de beide verenigingen.

De soms scheve verhoudingen jongens/meisjes, het niveau en ook nog eens de effecten van de coronacrisis op ledenaantallen: vooral voor Leonidas werd het ineens heel lastig om evenveel jeugdteams in de benen te houden. In een brief aan de achterban van de clubs wordt dat ook nog eens uitgelegd.

"Zeker moet ook genoemd worden dat de besturen van beide clubs ook een intentieverklaring willen tekenen, waarbij het niet gaat om van elkaar leden over te nemen, maar dat versterking van de korfbalsport in deze regio en zeker na deze coronapandemie prioriteit nummer één is. Niet voor niks maken de overheid en sportbonden zich zorgen over de gevolgen van corona op de sportbeoefening en -beleving van jong en oud."

Het komend seizoen richt de samenwerking zich op de oudere A en B-jeugd. De samenwerking biedt vooral daar de mogelijkheid meer gelijkwaardige mixteams samen te stellen en zowel bij de A's als B's een wedstrijdteam te vormen. Er komen dus gezamenlijk A1 en B1 wedstrijdteams, maar ook een A2 team en nog twee B-teams in het breedtekorfbal. In totaal brengen SCO en Leonidas dus vijf teams in deze leeftijdscategorie in het veld.

De teams hebben ter kennismaking al samen getraind en er staan nog wat oefenwedstrijden tot de zomerstop op het programma. "Door met elkaar vertrouwen te hebben in een vernieuwde aanpak van beide jeugdcommissies, met elkaar de schouders er onder te zetten en te streven naar voldoende en kwalitatief goed en enthousiast kader willen we de meerwaarde van dit initiatief bewijzen. Daar hebben we iedereen bij nodig. Geef ons die steun en medewerking."

Daarnaast wordt het huidige junioren A1-team van Leonidas de basis voor een terugkeer van deze vereniging met een seniorenteam in de vierde klasse. Ook daar kijkt SCO hoe daarmee geholpen kan worden. Er wordt nog gezocht naar een paar spelers in de regio die in leeftijd daar wel een beetje bij aansluiten en die het leuk vinden dit talentvolle team ook in de breedte te versterken.

Andere vormen van samenwerking richten ze op de begeleiding en training van teams, maar ook op het samenwerken bij het werven van leden. Want dat er na een mislukt seizoen werk aan de winkel is, is wel duidelijk. Zaterdag gaf SCO een clinic aan twintig enthousiaste kinderen tussen de 5 en 7 jaar. En A-junioren van Leonidas geven op twee achtereenvolgende maandagen een clinic aan in totaal 46 leerlingen van basisschool De Velden in Noordwolde-Zuid. Maandag was de eerste.