Nordic Walking voor mensen met de ziekte van Parkinson

In samenwerking met de Stichting Parkinson in Beweging biedt WSV De Blaren in Noordwolde vanaf april Nordic Walking aan voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Dat wordt gedaan op de accommodatie van KV Leonidas aan de Elsweg. Bewegen voor mensen met de ziekte van Parkinson is volgens bestuurslid Chris Marks een absolute must. "Zo houdt je je conditie, kracht en balans op peil. Het lopen met stokken biedt mensen extra steun en geeft meer rendement."

Nordic Walking is in 1997 in Finland ontstaan als trainingsvorm omdat langlaufers ook in de zomer wilden trainen. Het is een intensieve manier om je lichaam te trainen tijdens het lopen. Door het gebruik van de juiste techniek en goede Nordic Walking stokken (poles) kunnen de conditie en het uithoudingsvermogen sterk worden verbeterd. De juiste techniek is hierbij belangrijk. Dit voorkomt blessures, maar bij een juist uitgevoerde techniek wordt ook een zo hoog mogelijk rendement uit de inspanningen behaald. Nordic Walking zorgt ervoor dat het wandelen effectiever wordt doordat de rug-, schouder- en armspieren tijdens het wandelen intensief worden gebruikt.

Ruim 55.000 mensen in Nederland leven met de diagnose ziekte van Parkinson. In Friesland zijn dat meer dan 2000 mensen. Marks: "Vorig jaar is er een proef gedaan in Leeuwarden. Toen hebben zo'n tien mensen meegedaan aan het project Nordic Walking voor mensen met Parkinson. Zo zijn er ook projecten met dans, boksen en yoga voor deze groep." Hoeveel mensen hij in Noordwolde kan verwachten weet hij nog niet.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
"WSV De Blaren doet dit, omdat wij zien dat het voor mensen met aandoeningen en bepaalde ziekten, ook bijvoorbeeld COVID-19, diabetes-2 en overgewicht en stress, kan helpen dit aan te pakken. Ook de groep mensen van boven de 65 jaar groeit en ook daarvoor moet aanbod zijn. Bij ons kan dat. In die zin proberen wij als vereniging voor iedereen open te staan (inclusief) te zijn. We zien dit ook als het hebben van een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Leonidas reageerde positief. Misschien dat we elkaar in het aanbod kunnen versterken."

De Blaren beginnen op vrijdag 8 april met een les om kennis met elkaar te maken. De les(sen) staan eventueel dus ook open voor mensen met overgewicht, Diabetes, COPD en luchtwegaandoeningen als gevolg van Corona. In alle gevallen adviseren De Blaren om vooraf de huisarts te raadplegen en te vragen wat haalbaar is. "Als mensen bij overgewicht willen afvallen, zal de training zeker gecombineerd (moeten) worden met het volgen van een ander voedings- en/of gedragspatroon. De training kunnen we dan doen in samenwerking met fysiotherapie, een voedingsdeskundige of een leefstijlcoach."

Ook goed voor andere sporten
De training is volgens Marks gevarieerd, gezellig en een stimulans om je op weg te helpen naar een betere conditie en/of afvallen. Een warming-up, oefeningen met tempowisselingen en uitlopen en een cooling-down. "Soms doen we een duur- en intervaltraining of oefeningen uit skifit, bergsport en bootcamp. Tijdens de training krijg je technische aanwijzingen over looptechniek en lichaamshouding. Deze training kan een goede voorbereiding zijn voor andere sporten."

"Sommige mensen vragen ons waarom we oefeningen doen. Gewoon een wandelingetje maken is toch ook heerlijk. Natuurlijk is dat zo, maar als je je bijvoorbeeld realiseert dat mensen tussen hun vijftigste en zeventigste levensjaar al 30% van hun spiermassa verliezen en weinig tot geen aandacht besteden aan zogeheten core, het centrum van je lichaam bestaande uit je rug, buik en bekken, dan kan dat gevolgen hebben voor je gezondheid. Als je hierbij ook nog eens een overgewicht hebt, dan kan dat gezondheidsklachten tot gevolg hebben."

De Blaren organiseert verder op 27 april de Rotanwandeltocht met afstanden van 5, 10, 25 en 40 km. In mei is in Noordwolde eindelijk weer de Avondvierdaagse. Hij hoopt dat de deelnemers aan de lessen daar ook mee kunnen doen. "Het zou fantastisch zijn als ze vier dagen mee zouden kunnen "lopen" of een tocht voor rolstoelers, die op de laatste avond mee kunnen doen."