Leonidas SeriesMeld je team(s) aan voor ons jeugdtoernooi op zaterdag 28 augustus 2021!

Actualiteiten

Sponsorkliks

Noordwolde korfbalt al ruim een eeuw

Korfbalvereniging Leonidas viert zaterdag het 75-jarig jubileum. We hebben het dan over de periode vanaf 1942 waarin Leonidas volgens de notulen van de oprichtingsvergadering "heropgericht" werd.

Want het is bepaald niet zo dat in 1942 in Noordwolde met korfballen werd begonnen.

Het komt ongetwijfeld aan de orde tijdens de receptie, die zaterdag om drie uur (inloop vanaf half drie) in een tent bij kantine De Elseprop wordt gehouden. Het aantal aanmeldingen voor de aansluitende reünie ligt ver boven de honderd. De mensen komen uit het hele land. Aanmelden kan nog steeds via deze website.

Aansluitend is er buffet en daarna feest met orkest "WholeLotta".

Jubileumboek
Op de valreep is het Lourens Looijenga gelukt om samen met Van Nieuwenhoven MediaAdvies een jubileumboek over de historie van Leonidas te voltooien. Het boek "Leonidas, deel van ons leven", zal tijdens de receptie worden gepresenteerd en is daar ook voor 19,95 euro te koop.

Na de feestdag wordt het boek te koop aangeboden in de kantine en bij Jumbo De Jong.

Het gaat niet alleen over de periode vanaf 1942, maar ook de periode daarvoor wordt belicht. Het georganiseerd sporten komt in Noordwolde rond 1908 op gang. Daarvoor zijn er in en rond het dorp ook al vanaf 1889 diverse ijsclubs actief, maar echt georganiseerd trainen en sporten begint met de oprichting van de gymnastiekvereniging Togido in 1908. Die club begint rond 1913 ook met korfballen.

De "damesgymnastiekverenigingen" Togido, Stânfries en O.D.A. korfballen in lange rok, hoog sluitende blouse en ingeregen taille in Oranjewoud tegen elkaar. In 1916 wordt korfbal onder de vlag van Togido een zelfstandige activiteit. Korfballend Noordwolde behoort in 1917 tot de top van Friesland.

Tot 1918 wordt de sport in Friesland alleen bedreven in de vorm van trainingen en seriewedstrijden. Op 1 april 1924 bestaat volgens het Sportblad voor Friesland Togido nog als korfbalclub, op 15 april wordt in dat blad melding gemaakt van een naamswijziging. En ineens is daar de korfbalclub Leonidas.

De nieuwe korfbalclub Leonidas gaat na een jaar alweer ter ziele. In mei 1925 trekt de club zich alweer terug uit de Friese bond, om op 15 mei in 1942 in café Marten Oosterhof te worden "heropgericht". De vereniging krijgt de naam "Leonidas", omdat volgens de notulen "deze naam de Noordwoldigers nog altijd zeer welkom in de oren klinkt en vroeger bestond hier een korfbalvereniging die naar dezelfde naam luisterde".

KV Leonidas meldt zich op 29 mei 1942 aan bij de Friese Korfbal Bond. Die datum, en dus niet 15 mei, wordt gehanteerd als oprichtingsdatum.

Hoogtepunt
Leonidas maakt na de oorlog een flinke opmars. De zeer bekwame trainer Jan Rogge legt daarvoor al rond 1948 de basis.

Op 27 april 1952 promoveert het eerste team naar de eerste klasse, dan het hoogste niveau in Nederland.

Er valt dus genoeg te feesten met de eigen Leonidas Rhythme Club. In het hele dorp worden de vlaggen uitgehangen. In een tijdsbestek van tien jaar wordt vanuit de derde klasse FVB doorgestoomd naar de eerste klasse KNKV.

Met een daverend applaus wordt Gerrit Schulting als drijvende kracht achter dat succes in 1952 benoemd tot erevoorzitter van de club. Leonidas houdt het twee seizoenen in de top vol en speelt op het sportterrein aan de Hoofdstraat Oost (nu ijsbaan).

Dieptepunt
Tussen 1957 en 1960 is Leonidas "verenigingsmoe". Er zijn in het begin van de jaren zestig nog vijftien leden over. Vaak als de nood het hoogst is komt de redding. En die kwam in de vorm van een geheel jong en nieuw bestuur onder leiding van Jolle Landman, Berend de Jong en Albert "Appie" Blaauw.

Op de eerstvolgende trainingsavond zit de zaal van de ULO vol met tachtig talenten. Het toernooi wordt weer nieuw leven ingeblazen en de oliebollen-actie wordt een traditie.

De Friese bond kent de Rogge-propagandaprijs toe, omdat het bestuur het heeft gepresteerd om een bijna overleden vereniging nieuw leven in te blazen en weer tot een florerende vereniging te maken.

Het zelfgebouwde clubhuis aan de renbaan wordt in 1966 verhuisd naar het nieuwe sportpark aan de Elsweg.

Nederlands kampioen
Leonidas en jeugdtrainer Theo Lukkes schenkt op 7 juni in 1969 Friesland voor de eerste maal het juniorenkampioenschap van Nederland, het tweede hoogtepunt in de historie van de club. Weer gaat de Rogge-prijs naar Noordwolde.

Van die gouden lichting junioren, deels afkomstig van fusiepartner VKV uit Vinkega, profiteert Leonidas volop in de jaren zeventig. Nico de Nekker en Jelke Nijkboer schitteren later bij LDO en WK op het hoogste niveau van Nederland. Van de eerste klasse afdeling naar de eerste klasse district in februari 1973.

Het is een beetje op en neer. In 1975 gaat de ploeg voor de derde keer naar de eerste klasse. Na 1977 wordt dat niveau niet weer gehaald. Dan breekt de periode aan van de opening van een ontzettend belangrijke sporthal in Noordwolde, de verhuizing naar de andere kant van de Elsweg en de realisatie van een nieuw clubhuis door het onvermoeibare duo Luuk Veen en Roel de Jonge.

De Leonidasseries worden een begrip en het evenement groeit uit tot het grootste van het land en dus de wereld.

In 1977 spelen er acht hoofdklassers voor 3500 bezoekers.

Het "buitenmodel toernooi" is in 1998 zo indrukwekkend groot, dat de bond het opneemt in het historisch overzicht van het korfbal in Nederland. Er nemen 166 teams deel die totaal 400 wedstrijden spelen. In 2003 zijn er zelfs 220 teams. Dat is de limiet.

De stabiliteit is in de jaren tachtig wat weg met zes voorzitters in zeven jaar. In de zaal wordt in 1990 door Piet Nieuwenhuizen en zijn team bijna de eerste klasse bereikt, maar veelal is de club in de jaren tachtig een stabiele tweedeklasser, daarna zakt de ploeg sportief steeds verder weg, al wordt in 2009 de derde klasse nog een keer bereikt.

Maar in 2013 is er niet eens een eerste team. Daar staat tegenover dat Leonidas ook nu nog steeds een grote groep van bijna 100 jeugdleden kent, bij de jongste jeugd (kangoeroes) heeft de club zelfs een voorbeeldfunctie.

Er wordt de laatste jaren dan ook geïnvesteerd in de jeugd, wat zaterdag nog weer twee kampioenschappen opleverde. Maar het probleem is ook in het jubileumjaar weer om de talenten aan de club te binden, zodra ze senior worden is bijvoorbeeld studie een reden om te stoppen.

Toch is de club verder springlevend. Met de realisatie van een kunstgrasveld deze zomer lijkt door het huidige bestuur in vijf jaar tijd aan alle randvoorwaarden te zijn voldaan om korfbal nog vele jaren voor Noordwolde te behouden.