Leonidas-toernooi met 89 teams weer in de lift

Het jaarlijkse jeugdtoernooi van Leonidas wordt zaterdag voor de tweede maal in corona-tijd gehouden.

Bleven vorig jaar toch nog wel wat teams uit vooral Ooststellingwerf weg - die namen het zekere voor het onzekere - dit jaar zijn bijna alle buurtclubs aanwezig. Het toernooi valt echter wel samen met het toernooi van De Driehoek in De Knipe, zodat verenigingen aan die kant van de Tjonger vooral daarvoor kiezen.

Vorig jaar kwamen er 65 teams naar Noordwolde en dat waren er tien minder dan voor het uitbreken van de pandemie in 2019. Dit jaar zijn het er 89 van 20 verenigingen. Deels zijn het combinatieteams van clubs. Ook dat is een duidelijk trend als gevolg van dalende ledenaantallen en de wens om gelijkwaardiger teams in het veld te krijgen. Zo zijn de vijf A- en B- teams van Leonidas en SCO voor het eerst als combinatieteams in actie te zien.

Het mooie aantal aanmeldingen zal ongetwijfeld te maken hebben met de groeiende animo om weer tegen elkaar te kunnen sporten. Dat kon het afgelopen seizoen alleen even aan het begin en het eind. Maar tussen november en mei werd er amper een wedstrijd gespeeld of getraind, hooguit kon er binnen de eigen club tegen elkaar worden gespeeld. Nu mag dat wel weer. De grasvelden liggen er dankzij de natte zomer geweldig bij. De voorgaande drie jaar was dat door lange periodes van droogte heel anders. De weersvoorspellingen voor zaterdag zijn goed.

Nog steeds 1,5 meter afstand houden
Voor de sportende jeugd gelden geen beperkingen meer, behalve dan dat ook zij 1,5 meter afstand moeten houden tot volwassenen. Die 1,5 meter zou mogelijk op 20 september wel eens kunnen vervallen, maar voor het toernooi is die maatregel nog steeds van kracht. Volwassenen worden dringend geadviseerd om op het terrein, dus ook bij toiletten, die afstand te blijven respecteren. Dat geldt ook voor de horeca. Om de druk daarop te verspreiden blijft de kantine wederom dicht en wordt voor de kantine met tafels een lange buitenbar gecreëerd. Daarnaast moet worden voldaan aan de richtlijnen dat je thuisblijft als je ziek of verkouden bent of als iemand uit jouw huishouden positief op het coronavirus is getest. Er zijn zaterdag geen controles bij de ingang van het sportterrein. Leonidas spreekt iedereen aan op de eigen verantwoordelijkheid.

Mooie bezetting
Het toernooi begint om half tien en duurt tot half drie. Door de komst van twee jeugdteams van het Adler Rauxel heeft het wederom een internationaal tintje. De Duitsers zijn al vele jaren met enige regelmaat in Noordwolde te vinden, maar dat bezoek kon dus vorig jaar ook niet doorgaan. De zwaarste juniorenpoule wordt gevormd door de A-teams van CSL A1 Dio/VZK/Donkerbroek/ODIS A1, Leonidas / SCO A1 en Vlug en Vaardig / Quick'21 A1. De tweede juniorenpoule bestaat uit CSL A2 De Hoeve / Forward A1, Dio/VZK/Donkerbroek/ODIS A2 en SDO A1. Ook de hoogste B-aspiranten-poule is sterk bezet met CSL B1, Leonidas / SCO B1, SIOS B1 en Vlug en Vaardig / Quick'21 B1.