Leonidas SeriesMeld je team(s) aan voor ons jeugdtoernooi op zaterdag 28 augustus 2021!

Actualiteiten

Sponsorkliks

Korfbalinnovatie: mand met verlichting

Korfbalvereniging Leonidas uit Noordwolde heeft samen met het bedrijfsleven een korfbalinnovatie uitgewerkt. Een korfbalmand die licht geeft (knippert) zodra een bal de sensor in de mand passeert.

De leden van Leonidas beleefden onlangs op de jaarvergadering de wereldprimeur, toen daar het prototype werd gedemonstreerd.

De knipperende korfbalmand is een innovatie op het gebied van Sensor technologie, dat vooral de jeugd een extra stimulans biedt om een doelpunt te maken. Leonidas heeft het idee bedacht en verder uitgewerkt met Sensor Universe in Assen en het bedrijf Bright Spark in Joure, dat al eens iets vergelijkbaars had gemaakt met een kleine metalen voetbalwand voor speelplaatsen.

Er is nu door Bright Spark de afgelopen winter een prototype gemaakt van de mand en het patent is vastgelegd. Aan de buitenkant van de mand is niets te zien en dus heeft de toevoeging ook geen invloed op het verloop van het spel. De ledlampjes zitten in de ondersten rand van de mand van kunststof en in de mand zit ook een oplaadbare accu of batterij verborgen.
 
Volgens de spelregelcommissie van de KNKV is over het mogen verlichten van een korfbalmand niets geregeld. Dat zou volgens de commissie kunnen betekenen dat het mag, maar ook dat het niet mag. Volgens de commissie mag echter alleen een door de IKF goedgekeurde en van een stempel voorziene korf in een wedstrijd mag worden gebruikt. "En de IKF-regels geven niet aan dat een korf wordt verlicht als de bal volledig door de korf is gevallen. Zonder aangepaste regelgeving is het niet mogelijk om een verlichte korfbalmand in wedstrijden te gebruiken."

De knippermand gaat daarom eerst met tekst en uitleg naar het bondsbestuur. Omdat buiten officiële competitiewedstrijden de mand uiteraard wel gebruikt mag worden, wordt het prototype nu ook door Bright Spark door ontwikkeld tot een bruikbare trainingsmand. Je zou volgens Leonidas wellicht in de toekomst ook kunnen denken aan een mand met sensoren, die er voor zorgen dat als een bal de mand raakt, een schotklok wordt bijgesteld.

Bright Spark in Joure is befaamd om zijn creatieve ontwikkelingen op elk willekeurig (technisch) vlak. Zo ontwikkelden ze de verfkubus, sensoren, fietskano’s en binnenkort ook technische kunstobjecten. Bright Spark maakt ook deel uit van het kennisnetwerk Noord-Nederland en participeert in Wetsus, het Technologisch Topinstituut Water. Bright Spark ontwikkelt duurzame, effectieve en kostenbesparende waterbehandelingsinstallaties voor een internationale markt.

Sensor Universe verbindt bedrijven en kennisinstellingen in Noord-Nederland op het gebied van sensortechnologie en zet zich in voor de vorming van het noordelijke cluster High Tech Sensor Systems tot een internationaal toonaangevende combinatie van bedrijven, kennisinstellingen, intermediairs en overheden. Het High Tech Sensor Systems cluster is deel van de topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM); één van de negen sectoren die het kabinet heeft aangewezen als topsector.

Voor meer informatie over de korfbalmand:

Maurice Tax (Bright Spark)
Telefoon: 0513-419119
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.