Leonidas SeriesMeld je team(s) aan voor ons jeugdtoernooi op zaterdag 28 augustus 2021!

Actualiteiten

Sponsorkliks

Finale Fries schoolkorfbal in Noordwolde

De korfbalbond heeft het afgelopen weekeinde de organisatie van de finale van het Fries Kampioenschap Schoolkorfbal voor 2015 toegewezen aan KV Leonidas in Noordwolde.

Dit provinciale schoolkorfbalkampioenschap is op 3 juni 2015. Dat is enkele weken nadat in mei ook weer het Weststellingwerfse kampioenschap op hetzelfde sportcomplex aan de Elsweg wordt gehouden. Dit is een jaarlijks evenement met dit jaar ruim 900 sportende kinderen en zo'n 2000 bezoekers in totaal.

Leonidas heeft een ruime ervaring met het organiseren en accommoderen van toernooien, want naast het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi is er in augustus ook al meer dan een halve eeuw het eigen toernooi. Dat zal ongetwijfeld hebben meegespeeld voor de keuze van de bond voor Noordwolde.

Het betekent ook dat voor de derde maal op rij dit belangrijke toernooi in de Stellingwerven wordt gehouden. In 2013 was de Friese schoolfinale in Oldeberkoop en dit jaar in Wolvega. Die toewijzing werd door KV SIOS gezien als een mooi eerbetoon aan de uitmuntende prestaties van de teams van Zuidschool Wolvega, die de afgelopen jaren successen behaalden op zowel het FK als NK Schoolkorfbal.

En de Stellingwerfse teams stelden niet teleur in Wolvega. Bij groep 7 en 8 werd OBS Zuidschool Wolvega kampioen en bij groep 5 en 6 OBS De Tjongerling uit Oldeberkoop. Beide teams deden het vervolgens met een tweede plaats ook prima op het NK in Dordrecht. De Zuidschool zag in de verlenging de vijfde NK-titel op rij in rook op gaan. Het is nu de te beantwoorden vraag of de huidige lichting korfballers van de Zuidschool en de Tjongerling dat talent ook heeft.

Leonidas is erg blij met de toewijzing en vindt het organiseren van de Friese finale een hele eer. Leonidas is ook overtuigd van belang van schoolkorfbal om kinderen aan het sporten te krijgen en nieuwe leden te werven. Traditioneel speelden onderwijzers daar altijd al een belangrijke rol in.

Sinds het ontstaan van het korfbal in 1903 is er een verbinding tussen de scholen en korfbal. Was het vroeger normaal dat leerlingen kennis maakten met korfbal tijdens het gymuur, nu is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Mede daarom heeft Leonidas vorig jaar bij diverse scholen korfbalpalen laten plaatsen en wordt in de aanloop van het toernooi ook les gegeven aan schoolkinderen.

Het is uiteraard nog afwachten hoeveel teams in 2015 meedoen aan de Friese finale. Dit jaar streden in Wolvega 39 teams om de Friese titel. Maar er zijn nog steeds gemeentelijke winnaars, die tot spijt van de bond, niet op de finaledag verschijnen.