Leonidas SeriesMeld je team(s) aan voor ons jeugdtoernooi op zaterdag 28 augustus 2021!

Actualiteiten

Sponsorkliks

BobSport-campagne ook bij Leonidas

Sinds februari houden Sport Fryslân en provincie Fryslân de BobSport-campagne om het rijden onder invloed na een bezoek aan de sportkantine terug te dringen.

Met de campagne wil de provincie bezoekers van voetbal-, hockey-, tennis- en korfbalkantines aansporen om vooraf af te spreken wie de Bob is. En 100% Bob is 0% op! Fryslân is 1 van de 5 regio's in Nederland waar deze campagne wordt getest.

Leonidas heeft naast promotiemateriaal ook twee wedstrijdballen en twee nieuwe korven ontvangen, met uiteraard het BOB-embleem, waarvoor onze dank. Leonidas steunt (uiteraard) de actie.

Opmerkelijke feiten
  • Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen, waardoor remmingen wegvallen, de concentratie en het geheugen verminderen, en zelfoverschatting bij de gebruiker toeneemt.
  • Bijna 100% van de Nederlandse bestuurders vindt dat alcohol en verkeer niet samengaan.
  • Een vijfde van de jaarlijkse verkeersslachtoffers is het directe gevolg van alcohol in het verkeer. In 2010 ging het om 130 doden en 4000 ernstig gewonden.
  • Via het bloed bereikt alcohol in ongeveer 10 minuten je hersenen.
  • Het drinken van alcohol heeft negatieve effecten op het rijgedrag. De stuurtaak wordt slechter uitgevoerd, waardoor de bestuurder gaat slingeren. Daarnaast neemt de reactietijd toe.
  • Je lever doet ongeveer 1 à 1,5 uur over de afbraak van een standaardglas alcohol. Bij 8 glazen is dat dus 8 tot 12 uur. Dit betekent dat je na een avondje stevig drinken 's ochtends nog steeds alcohol in je bloed kunt hebben.

100% Bob = 0% op
Daarom spreken we met z’n allen af, vóórdat we naar de sportkantine, een feestje, of op stap gaan, wie de Bob is. De Bob blijft nuchter en brengt de rest veilig naar huis. Hoewel de meeste Bobs zich aan deze afspraak houden, stappen we toch nog weleens met alcohol op achter het stuur. "Maar je mag toch met 1 à 2 glazen op nog autorijden?" Ja, volgens de wet wel, maar voor sommige mensen is het toch lastig om zich hieraan te houden.

Er heerst dan ook nogal wat onduidelijkheid rondom deze afspraak. Om wat voor glazen gaat het? Kleine of grote, en wat voor drank? Eén biertje heeft een ander effect dan één glas sterke drank. En daar komt bij dat iedereen anders reageert op alcohol. Een Bob drinkt helemaal geen alcohol. Want als je eenmaal begint, wordt het steeds lastiger om "nee" te zeggen. Dat komt niet alleen door de gezellige sfeer op dat moment, maar ook door het ontremmende effect dat alcohol heeft.

Uit onderzoek blijkt dat één drankje genoeg is om je trek te geven in het volgende. En dat gebeurt razendsnel, omdat alcohol al in ongeveer 10 minuten je hersenen bereikt.