• Korfbal Totaal

Actualiteiten

Leonidas Series

Meld je team(s) aan voor ons jeugdtoernooi op zaterdag 28 augustus 2021!

Bezoekers houden zich keurig aan de coronaregels op Leonidas-toernooi

Het Leonidas-korfbaltoernooi is zaterdag probleemloos verlopen. Het is vermoedelijk het grootste sportevenement geweest dat sinds de corona-uitbraak in maart in de regio is georganiseerd.

En dat was voor de organisatie met een zeer korte voorbereidingstijd tijdens de schoolvakanties best een uitdaging. Verdeeld over de dag kwamen zo’n 300 toeschouwers kijken naar minstens het dubbele aantal jeugdige sporters. Zouden ze zich aan de vele extra regels houden?

Diverse verenigingen uit de regio durfden het toch niet aan om aan het jaarlijkse toernooi in Noordwolde mee te doen. Het voelde nog niet goed. Daardoor bleef het aantal deelnemende teams steken op 65, waarbij anders het toernooi zeker de 90 teams had geteld. Maar in dit geval was dat ook weer niet zo erg. Nu was het haalbaar vijftien velden zo uit te leggen dat bezoekers niet op het middenterrein hoefden te komen om toch in aan afgebakende loopruimte buitenom naar alle velden te kunnen lopen.

Het was vooral bij de start in de ochtend best wel spannend voor de tientallen vrijwilligers van Leonidas om te zien of mensen zich aan de aanwijzingen en het corona-draaiboek zouden houden.

Begrip voor maatregelen
Die bezoekers gedroegen zich echter voorbeeldig. De beperkingen leverden over de hele dag nergens discussie op. Het begrip voor de maatregelen was opvallend hoog.

Iedereen moest bij aankomst en vertrek de handen desinfecteren.

Toeschouwers droegen een polsbandje zodat het voor de organisatie altijd duidelijk was dat er nooit meer dan de toegestane 250 bezoekers op het terrein waren. De beperkte beweegruimte voor de bezoekers was aangegeven met zo’n kilometer aan linten. Mensen bleven gedisciplineerd achter die linten staan, een enkeling uitgezonderd die daar dan ook op aangesproken werd.

Vooraf leverde het doorgaan van het evenement vanzelfsprekend vragen op, ook van collega-verenigingen. Zou het wel veilig kunnen? Na afloop regende het bij de uitgang complimenten. Het bewijs was ook volgens de EHBO geleverd dat het dus wel degelijk ook onder deze unieke omstandigheden van een pandemie te organiseren viel in goede samenwerking met de gemeente Weststellingwerf.

"Het voelde goed en veilig", zo zei de ene bezoeker. "Het leek wel een normaal toernooi", zo zei een ander. Maar gelet op alle voorbereidingen en toch ook beperkingen was het dat -hopelijk eenmalig- nooit.

Maar de jeugd had een week voor de start van de korfbalcompetitie een geslaagde sportdag. Iedereen ging met een positief gevoel naar huis.

Dat gevoel werd ook nog eens versterkt door het weer. De weergoden zijn Leonidas al jaren goedgezind. Toen er vrijdag buien vielen met 11 millimeter water leek niets er op dat het een dag later droog zou blijven. Dankzij hulp van Speelland werden daarom nog enkele tenten geplaatst om te kunnen schuilen. Hoe dreigend de wolken een dag later ook waren, de wind blies ze allemaal heel opmerkelijk richting de buurtdorpen waren het wel hoosde. Regelmatig liet de zon zich aan de Elsweg zien. De tenten konden droog worden ingepakt.

De uitslagen/ junioren
Bij de A-junioren ging Quick'21/V&V (Oudega/Garijp) met de slagroomtaart ervandoor. Leonidas A1 werd met 14-9 verslagen en Harich A1 met 8-2. Leonidas werd tweede na een 16-3 zege op Harich. Vervelend is wel dat er inmiddels drie dames van dat team bij de competitiestart geblesseerd zijn.

In de tweede poule werd Noveas A1 uit Steenwijk op doelsaldo winnaar, voor Roreke uit De Wijk. Beide teams wonnen twee van de drie wedstrijden. Roreko versloeg Noveas, maar moest in de laatste wedstrijd van de dag met 6-2 buigen voor Leonidas A2, welk teams als derde eindigde.

In de derde juniorenpoule ging de winst naar het A2-team van Quick'21/V&V, voor SDO A1 en Ritola A1. Het A1-team van Forward/De Hoeve bleef puntloos in de fraaie nieuwe shirts van de samenwerkende clubs uit De Hoeve en Steggerda.

Aspiranten
Zoals verwacht op basis van de competitie-indeling leverde SIOS uit Wolvega het sterkte B-aspirantenteam. Het team won alle drie wedstrijden met een doelsaldo van 30 voor en 7 tegen. Quick'21/V&V B1 werd tweede en Lintjo B1 uit Oldeberkoop werd derde.

In de tweede poule was Quick'21/V&V B2 de winnaar, voor SIOS B2 en Roreko B1. C-aspiranten poule A: 1. SIOS C1, 2. Leonidas C1, 3. Lintjo C1. C-aspiranten poule B: 1. Quick'21/V&V C1, 2. Leonidas C2, 3. Noveas C2.

Pupillen
D-pupillen poule A: 1. SIOS D1, 2. Lintjo D1, 3. Harich D1, D-pupillen poule B: 1. Noveas D1, 2. Lintjo D2, 3. SIOS D2. D-pupillen viertallen 1. Noveas D2. E-pupillen poule A: 1. (op doelsaldo) Harich E1 voor Leonidas E1, E-pupillen poule B: 1. Quick'21/V&V E1 op doelsaldo voor Ritola E2, E-pupillen poule C: 1. SIOS E2, F-pupillen poule A: 1. Lintjo F1 op doelsaldo voor Leonidas F1,  F-pupillen poule B: 1. Lintjo F2.