Wederom hardlopen voor UNICEF bij Leonidas

Aan deze tweejaarlijkse UNICEF-sponsorloop, die wordt gehouden op maandagavond 11 april, doen in de gemeente Weststellingwerf zo'n 1000 leerlingen mee.

Het zijn leerlingen van groep 5 tot en met 8 van bijna alle basisscholen in de gemeente. In totaal wordt er tussen 19:00 en 20:00 uur op vijf sportvelden gelopen, waaronder enkele honderden kinderen van scholen uit deze regio op het veld van Leonidas.

Twee jaar geleden was de publieke belangstelling groot. Het wordt bijzonder op prijs gesteld dat ouders, verzorgers, familie en kennissen ook nu weer tijdens de sponsorloop de kinderen aanmoedigen. Als Leonidas zorgen wij ervoor dat de kantine is geopend: de koffie staat klaar!

Het doel van de sponsorloop is ditmaal om geld in te zamelen voor de strijd tegen ondervoeding van kinderen in Mozambique. Dit thema is gekozen in nauw overleg met UNICEF Nederland. Vooraf wordt op de scholen informatiemateriaal verstrekt.

Mozambique is sinds begin jaren 90 aan het opkrabbelen na een lange gewelddadige strijd om macht. Sindsdien werkt het nieuwe democratische Mozambique hard om de basisvoorzieningen voor de bevolking te verbeteren. Dit is voor kinderen heel belangrijk.

141 kinderen van de 1000 baby's onder de 5 jaar sterven. Dit is een op de zeven kinderen. Veruit de meeste sterftegevallen zijn toe te schrijven aan ziektes die goed te voorkomen zijn zoals malaria, diarree of ondervoeding.

Niet alle gewenste zorg kan worden geleverd omdat er een tekort aan goed gekwalificeerde gezondheidswerkers is.

UNICEF, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, komt op voor kinderen, waar ook ter wereld. Daarbij werkt UNICEF samen met regeringen, lokale overheden, andere hulporganisaties en de bevolking zelf. UNICEF helpt bij de verbetering van de drinkwater- en voedselvoorziening, de gezondheidszorg en het onderwijs.

Ook steunt het Kinderfonds-projecten voor kinderen die het extra moeilijk hebben: kinderen die op straat leven, die moeten werken, die gehandicapt zijn of die wees geworden zijn.

UNICEF wil met de opbrengst van deze sponsorloop kindersterfte in Mozambique verminderen: alle kinderen verdienen ook daar een goede start van hun leven.

In de periode tot 11 april gaan de kinderen die aan de sponsorloop deelnemen langs de deuren om zoveel mogelijk sponsorgeld voor dit goede doel te verzamelen. De eerste keer dat ze langs komen wordt het bedrag op de sponsorkaart vermeld. Na de loop wordt het geld opgehaald.

De opbrengst in de gehele gemeente Weststellingwerf van twee jaar geleden was ruim € 17.000,- en vier jaar geleden zelfs € 22.000,-.