• Korfbal Totaal

Vensterschool Noordwolde weer kampioen in Weststellingwerf

Als Leonidas zijn we er trots op dat in de oudste leeftijdsgroep het team van de Vensterschool weer kampioen schoolkorfbal is geworden van Weststellingwerf.

Het is ook gelijk een teken dat ook de volgende generatie Leonidas-talenten zich kan meten met de rest in Weststellingwerf

Het schoolkorfbalkampioenschap van Weststellingwerf is woensdag onder ideale omstandigheden gespeeld. Op 31 velden werden 290 wedstrijden gespeeld door zo'n 1000 kinderen. Het toernooi werd geopend door wethouder Jack Jongebloed.

In de bovenbouw (groep 7/8) ging de finale tussen Heidepolle Wolvega B1 en Vensterschool Noordwolde B1. De Vensterschool won met 3-5.

In de middenbouw (groep 5/6) won ‘t Holtpad M1 uit Nijeholtpade in de finale met 7-5 van Dorpsschool Wolvega M1.

In de categorie groepen 3/4 werd de Zuidschool O1 uit Wolvega winnaar. De Tuinbouwschool Wolvega O1 werd tweede.

De winnaars en reservekampioenen komen 19 juni uit op het Fries kampioenschap in Hantum.
Vier tegen vier
Het schoolkorfbaltoernooi werd voor het eerst op de volledig rookvrije velden van Leonidas en Olyphia in Noordwolde gespeeld. De bezoekers hielden zich opvallend goed aan dat rookverbod.

De wedstrijden duurden tweemaal negen minuten. Voor alle leeftijdsgroepen was gekozen voor de spelvorm om in één vak met vier tegen vier te spelen. De korfbalbond wil de sport aantrekkelijker maken voor de jeugd. Daarnaast is het spel eenvoudiger te begrijpen voor hun ouders en voor gymdocenten makkelijker over te brengen aan hun klas.

De organiserende commissie, die hulp kreeg van scholieren van het Linde College in Wolvega, moest flink zoeken naar vijftig scheidsrechters.

Sponsors
Het toernooi werd mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van het Buurtsportwerk Weststellingwerf en de vijf korfbalclubs in de gemeente. Verder werd er ondersteuning gegeven door sponsors: Rabobank Heerenveen/ZO-Friesland, Motip Dupli, De Kinderkei, Heiwo, Jumbo de Jong Noordwolde, Kranendonk Vastgoedonderhoud en groente- en fruithandel Jacob van Rosmalen.

De EHBO had het redelijk druk met enkelblessures en kneuzingen. Er moest 31 maal opgetreden worden, eentje moest worden doorgestuurd naar een huisarts en een ander naar het ziekenhuis.

Schoenenactie
Aan het toernooi was een inzamelingsactie gekoppeld van gebruikte sportschoenen voor sportende jeugd in Kenia. Alle bezoekers werd gevraagd overbodige schoenen mee te nemen. In totaal werden er zo’n zeven dozen vol afgeleverd bij de familie Landman in Noordwolde, zodat Aafje Geurtsen-Landman ze mee kan nemen naar onderwijsinstellingen in Kenia. Bijzonder was ook dat Leonidas-vrijwilligers Astrid Augustijn en Lenie Vogelzang een compleet buffet hebben verzorgd voor alle vrijwilligers aan het eind van een zeer geslaagde toernooidag.