Vensterschool Noordwolde pakt twee titels

Bij het verdelen van de korfbaltitels voor basisscholen in Weststellingwerf diende zich woensdag - na de opening door wethouder Frans Kloosterman - een wisseling van de wacht aan.

Na de jarenlange dominantie van scholen uit Oldeholtpade en vooral Wolvega gingen voor het eerst de belangrijkste prijzen naar teams van de Vensterschool in Noordwolde. Een leuke opsteker ook voor medeorganisator KV Leonidas, die ineens veel eigen talent prijzen zag pakken met schoolteams.

Het jaarlijkse schoolkorfbalkampioenschap van Weststellingwerf werd wederom een enorm sportfeest. Met ruim 1000 sportende kinderen, 50 scheidsrechters, 150 teams en 250 wedstrijden op 26 velden op één middag, mag het toernooi in Noordwolde zich het grootste van Noord-Nederland noemen.

Alle records werden dit jaar weer gebroken, van 136 teams in 2014 naar 148 in 2015 en dit jaar dus 150. Beide parkeerplaatsen van Staatsbosbeheer bij de Spokeplas stonden voor het eerst helemaal vol.

Het leidde tot een indrukwekkende optocht van spelers en toeschouwers over de Elsweg. Dat leidde tot een enorme drukte rond de kantine van Leonidas en langs de velden. Een enorm succes voor de organiserende commissie, gesteund door het Buurtsportwerk.

In de bovenbouw plaatste het team van de Vensterschool (foto) van coach René Zuil zich probleemloos voor het Fries kampioenschap op 1 juni in Oldeberkoop, door alle vijf wedstrijden in de enige kampioenspoule te winnen. De Striepe uit Oldeholtpade kwam tot vier zeges.

Bij de middenbouw wonnen de St. Francisusschool uit Wolvega en de Vensterschool uit Noordwolde ieder de eigen kampioenspoule. De ploeg uit Noordwolde deed dat ongeslagen met vijf zeges. In de finale was de titelverdediger duidelijk met 6-2 te sterk voor het team uit Wolvega.

In de onderbouw werden de Zuidschool uit Wolvega en 't Holtpad uit Nijeholtpade winnaar van de kampioenspoules.

In de finale was een verlenging nodig (4-4) om te bepalen wie zich het sterkste team van Weststellingwerf mocht noemen. Alleen 't Holtpad wist nog een keer te scoren: 5-4.

Daarmee is vooralsnog een einde gekomen aan de jarenlange hegemonie van korfbalbolwerk De Zuidschool, welke school de afgelopen jaren ook provinciaal en landelijk vele prijzen pakte.

Andere poulewinnaars: onderbouw De Avonturijn Munnekeburen 1, De Striepe 2, Tuindorpschool 2, De Triangel 1. In de middenbouw: Dorpsschool De Blesse 1, De Triangel Steggerda 1, St. Franciscusschool 2, De Aventurijn 2 en Zuidschool 2.

In de bovenbouw waren er ook nog drie andere poulewinnaars: De Velden uit Noordwolde-Zuid won net als de Triangel uit Steggerda alle drie wedstrijden. De Zuidschool haalde in de derde poule vijf punten binnen.