Toernooi Leonidas probleemloos verlopen

Het jeugdtoernooi van Korfbalvereniging Leonidas is zaterdag prima verlopen. Twee relatief korte periodes met regen werden gelukkig ook afgewisseld met flink wat zonnige perioden.

En de ochtend begon direct ook al stralend, zodat de sfeer de hele dag op het gezamenlijke complex van Leonidas en Olyphia aan de Elsweg prima was. Uiteindelijk kwamen er 89 teams in actie. Dat waren er 90 geweest, als een ingeschreven team van Westergo ook was komen opdagen.

Onder de deelnemende teams waren er ook drie van de succesvolle Duitse vereniging Adler Rauxel uit Castrop-Rauxel. Leonidas heeft al vele jaren een goede band met deze vereniging, die het ook als een soort traditie ziet om zo nu en dan weer in Noordwolde te verschijnen. Ditmaal zonder overnachting, want men vertrok al vroeg op de dag met een bus voor een tocht van 260 kilometer naar Friesland. En daar bleek dat vooral het ongeslagen B1-team zo goed was, dat het misschien eigenlijk wel hoger ingedeeld had moeten worden. En dat is voor de Duitsers ook mooi om te ervaren, want de ontwikkeling van het jeugdkorfbal in Duitsland lijdt onder de enorme concurrentie van andere sporten.

In de zwaarste poule van de A1 junioren had het team van OKO Bies uit Opende (de vereniging was samen met Lintjo uit Oldeberkoop op trainingskamp in Noordwolde) geen enkele moeite met De Hoeve A1 (25-4) en Joure A1 (13-5). Joure was voor junioren van De Hoeve ook veel te sterk: 16-7. In de tweede poule ging de winst naar SCO A2, dat alleen Noveas A1 een gelijkspel moest toestaan, maar de andere drie wedstrijden won.

Bij de B-aspiranten ging in poule A de winst naar Sios B1 uit Wolvega. De ploeg was veel te sterk voor Leonidas B1 (10-1) en ook SCO B2 (13-1). De tweede poule werd een zege voor Noveas B1 uit Steenwijk en de beker in de derde poule ging naar Adler Rauxel B1, dat alleen tegen CSL B1 uit Stiens aan de bak moest, maar wel won met 4-1. Doelsaldo van de Duitsers over vier wedstrijden van twintig minuten: dertig voor en twee tegen.

De C-aspiranten hadden vier poules voor achttallen. De winnaar inde A-poule was Sios C1. In de B-poule won ZKC’19 uit Zuidwolde C1 (dankzij een 1-0 zege op concurrent Sios C2). De derde poule werd een prooi voor Leonidas C1, dat op doelsaldo ZKC’19 C2 versloeg en ook de onderlinge wedstrijd met 3-2 won. In de vierde poule won Pallas ‘08 uit Leeuwarden alle drie wedstrijden. De Hoeve en OKO Bies hadden ook nog een viertal ingeschreven bij de C-aspiranten. De Hoeve won die onderlinge wedstrijd met 10-4.

De D-pupillen poule A leverde een indrukwekkende serie wedstrijden op van Sios D1. Alleen OKO Bies en SCO D1 boden een beetje tegenstand, getuige de 4-1 zeges in die twee wedstrijden van Sios, dat verder over CSL en Invicata uit Kollum heen walste. In de tweede poule won een ongeslagen Noveas D1 de beker. In poule C bleef SCOD2 ongeslagen. (De enige concurrent Leonidas D1 werd met 6-2 verslagen.) In poule D won Pallas’08 D1 alle drie wedstrijden.

Naast de positieve prestaties van de Sios en SCO-jeugd, viel bij de pupillen toch ook het presteren van de teams van CSL uit Stiens en Joure op. Bij de E-pupillen waren door de seriecommissie vijf poules gemaakt. De winnaars van die poules waren CSL E1, CSL E2, Joure E1, Joure E2 en Forward E2 uit Steggerda, welke kleine vereniging het komend seizoen met drie jeugdteams de competitie in gaat. Bij de F-pupillen waren CSL F1 en CSL F2 de poulewinnaars. Er deden ook G-teams mee aan het toernooi voor mensen met een verstandelijke beperking. Sios beschikte over een beter G-team dan Oerterp (5-3).

Verder kan nog vermeld worden dat het veld ondanks de vele regen op vrijdag prima bespeelbaar was en dat de EHBO mede daardoor een rustige middag had, al werd nog wel een speler met een vinger uit de kom naar het ziekenhuis gebracht. Een speler die de teen uit de kom had loste het probleem zelf op, want hij wilde blijven spelen. Rustig was het niet in kantine De Elseprop. De omzet van de frituur – er was een tekort aan uien - won het deze zaterdag duidelijk van de ijsco-verkoop.

De dag werd afgesloten met een feestje voor leden en gasten die op trainingskamp waren. Ze gingen uit hun dak tijdens de optredens van de plaatselijke zanger Daniël Oostra. Oostra stal zelf nog even de show door ver na middernacht in te gaan op een nominatie om via de Ice Bucket Challenge geld in te zamelen voor onderzoek naar de spierziekte ALS. Hij liet zich door de feestende gasten met vele emmers water overgieten, wat een verfrissend einde was van een geslaagd toernooi, waarvoor tientallen vrijwilligers al dagen in touw waren.

Foto's van het hele evenement vind je in ons fotoarchief!