Stellingwerfse ploegen weer op dreef

Opnieuw wordt Friesland op het NK schoolkorfbal op 15 juni in Dordrecht, vertegenwoordigd: ditmaal door De Tjongeling uit Oldeberkoop.

Tijdens de Friese finales in Noordwolde was de Tjongerling uit Oldeberkoop het sterkste bij groep 7/8, terwijl 't Holtpad uit Nijeholtpade de titel pakte bij de groep 3/4. Bij groep 5/6 waren de krachtsverschillen klein, de zege was voor de Fjouwerhoeke uit Hantumhuizen.

KV Leonidas in Noordwolde had gisteren de weergoden aan haar zijde. Het werd in de loop van de middag prachtig weer op het prachtige sportterrein van Leonidas en Olyphia.

De 86 ploegen vochten op veertien velden om de titels. Bij groep 7/8 bleek in de poulewedstrijden al dat de Tjongerling uit Oldeberkoop, ook vorig jaar al actief op het NK, weer een sterke ploeg had. Drie wedstrijden gewonnen met doelsaldo 19 voor en 3 tegen.

In de tweede poule was de Sprankel uit Stiens net even sterker dan De Looyengaskoalle uit Surhuizem en de traditioneel sterke Zuidschool uit Wolvega.

De Van Kleffenschool uit Heerenveen won de derde poule. Uiteindelijk kwamen De Sprankel en de Tjongerling als sterkste ploegen uit de halve finales.

De Tjongerling won met 2-0 van de Looyengaskoalle en De Sprankel versloeg de Van Kleffenschool met 6-2. De Tjongerling won vervolgens voor veel publiek de finale met 5-7 van De Sprankel.

Bij groep 5/6 stond er in de poules geen maat op De Wrâldpoarte uit Garyp en De Sprankel uit Stiens, die in hun poules alle vier wedstrijden wonnen. In de derde poule won De Fjouwerhoeke op doelsaldo van Het Slingertouw uit Heerenveen.

De Fjouwerhoeke behaalde via een zege het Slingertouw de finale, De Sprankel had een verlenging en strafworpen nodig om zich ten koste van De Wrâldpoarte voor de zeer spannende finale te plaatsen, die de Fjouwerhoeke met 6-5 won. Ook zij dus naar het Nederlands kampioenschap.

Bij groep 3/4 behaalden in een spannende poule drie ploegen twee zeges. De Compagnonschool uit Heerenveen had het beste doelsaldo.

In de tweede poule won de Tjongerling alle drie wedstrijden, terwijl 't Holtpad uit Nijeholtpade oppermachtig was in de derde poule met alleen maar grote zeges (doelsaldo 33-7) op onder andere De Lichtbron uit Buitenpost. Toch versloeg De Lichtbron in de halve finale verrassend met 5-4 het team van de Tjongerling, dat genoegen moest nemen met een derde plaats.

't Holtpad walste in de halve finale met 11-2 over de Compagnonschool heen. En dus kwam 't Holtpad in de finale weer De Lichtbron tegen, waar in de poule met 7-1 van was gewonnen. Dit keer bleef het wel lang spannend, maar in de slotfase maakte ’t Holtpad het verschil: 10-6.

Wethouder Frans Kloosterman van Weststellingwerf reikte aan het eind van de geslaagde sportdag de prijzen uit.

Eindstand

Groep 7/8:
1. De Tjongerling (Oldeberkoop)
2. De Sprankel (Stiens)
3. Van kleffenschool (Heerenveen)

Groep 5/6:
1. De Fjouwerhoeke (Hantumhuizen)
2. De Sprankel (Stiens)
3. De De Wrâldpoarte (Garyp)

Groep 3/4:
1. 't Holtpad (Nijeholtpade)
2. De Lichtbron (Buitenpost)
3. De Tjongerling (Oldeberkoop)

Foto's van deze dag vind je in het fotoarchief.