• Korfbal Totaal

Sportschoenen gezocht voor kinderen in Kenia

Korfbalvereniging Leonidas neemt via oud-speelster Aafje Geurtsen het initiatief om op de dag van het schoolkorfbaltoernooi gebruikte sportschoenen in te zamelen voor kinderen in Kenia.

Dat gebeurt samen met de Nederlandse stichting KIK: Kids in Kenya www.kidsinkenya.nl).

Aafje Geurtsen-Landman speelde in het verleden bij Leonidas en is de dochter van erevoorzitter Jolle Landman. Ze woont samen met haar Noordwoldiger man Anton Geurtsen al bijna vier jaar in Kenya. Ze ervaart daar veel mooie zaken, maar ook de schrijnende dingen zoals de armoede. "Ik werk voor twee Nederlandse goede doelen KIK en Good News Center (beiden ANBI stichtingen), om kinderen in Kenia een betere toekomst te kunnen geven."

Schoenen voor scholen
KIK werkt in één van de armste delen van Kenia en bouwt daar lagere scholen en zorgt voor een veilige watervoorziening, waardoor de kinderen naar school kunnen en een toekomst kunnen krijgen. KIK heeft ondertussen vijftien scholen gebouwd en houdt daarbij om de twee jaar een sporttoernooi de KIK Holland ball games tussen de KIK scholen. De scholen onderling strijden om de beste te zijn in voetbal, volleybal, rugby, handbal en netbal wat lijkt op korfbal. In 2016 zijn zelfs op middelbare scholen en op de MOI-universiteit door een Nederlander korfbaltrainingen gegeven.

Blote voeten en slippers
Voor de stichting KIK is Aafje nu op zoek naar sportschoenen en klopte om hulp bij Leonidas aan. "Via de stichting KIK krijgen de scholen teams sportshirts, maar dat is dan alles wat er voor KIK mogelijk is om te sponsoren wat betreft de tenues. Wij zijn in januari bij de sportdag geweest en hebben gezien hoe mooi en goed dit sportevenement is voor de kinderen. Ook verbazend is het hoe goed ze dit alles kunnen, met sporten op blote voeten, slippers, afgetrapte oude schoenen en een enkeling op sportschoenen, die dan ook vaak nog niet eens de juiste maat zijn."

Het zou super volgens Aafje super zijn als er nog bruikbare sportschoenen (korfbal/voetbalschoenen, gympen, hardloopschoenen etc ), kunnen worden ingezameld. "Het mag in alle maten zijn, dus vanaf maat 28-46, alles is meer dan welkom. De kinderen hebben de leeftijd van 6 tot ongeveer 13 jaar."

Schoolkorfbaltoernooi
Leonidas gaat daarom samen met de commissie die het schoolkorfbaltoernooi organiseert proberen zoveel mogelijk schoenen voor dit prachtige doel in te zamelen. Een ieder wordt gevraagd om op de dag van het toernooi, woensdag 15 mei vanaf 13.00 uur, schoenen mee te nemen naar Noordwolde. Dat geldt ook voor vertegenwoordigers van andere verenigingen, waar altijd wel schoenen aan het eind van een seizoen zijn blijven liggen.

Ook op wedstrijddagen daarna kunnen tot het eind van het seizoen schoenen bij de kantine van Leonidas worden afgegeven. Anton en Aafje zijn in juli weer in Noordwolde en kunnen dan de eerste schoenen meenemen, die vooreerst bij haar ouders worden opgeslagen. "Alvast super bedankt namens KIK de kinderen van de scholen en mij persoonlijk."