• SponsorKliks
  • Word lid!
  • Wij maken Leonidas nog groener!
  • Korfbal Totaal

SIOS maakt indruk op jeugdtoernooi Leonidas

Er is sprake van een machtswisseling bij de korfbaljeugd in Weststellingwerf. De A-junioren van SIOS uit Wolvega toonde zich zaterdag het sterkst op het jeugdtoernooi van Leonidas.

Ondanks het vertrek van twee dragende spelers naar LDODK bleef er genoeg kwaliteit over om alle drie wedstrijden probleemloos te winnen van CSL, Dos Kampen en SCO A1.
 
Ondanks de droogte waren de meeste uitgelegde velden toch prima bespeelbaar, al waren op enkel plekken de kale plekken nog steeds zichtbaar.

Het toernooi - een week voor de start van de jeugdcompetities - was door de late noordelijke schoolvakantie voor veel verenigingen vermoedelijk de enige kans om teams wat ritme op te laten doen. Volgend jaar is er weer een weekje extra.

Dat gebrek aan ritme leverde de EHBO vaak toch ook wat extra werk op, zoals blaren door nieuwe schoenen. Maar vooral de harde landing ruggelings van een junior-speler van Dos Kampen op het kunstgrasveld was heel vervelend. De EHBO Noordwolde liet de jongen met een ambulance voor onderzoek naar het ziekenhuis van Meppel brengen, omdat hij heel veel pijn aan zijn rug had. Daar bleek het om een kneuzing te gaan. Het is was het enige nare moment op een verder wederom prachtig en ook zonnig korfbalfeestje.

Trainingsweekeinden
Leonidas biedt de fraai gelegen accommodatie bij de Spokedam ook aan voor trainingsweekeinden voor senioren. Joure en Ready 60 uit Roermond maakten daar als eerste het hele weekeinde gebruik van. Ook de junioren van NKC uit Marum maakten er een lang weekeinde van.
 
Naast korfballen, vermaakten de Limburgse selectie zich ook prima met een door de toernooicommissie geregelde GPS-puzzeltocht in fluisterbootjes in Giethoorn. Teambuilding te water dus.

Het toernooi heeft ook al een sociale functie, zoals iemand uit Oldeberkoop het verwoordde. Je ontmoet toch weer even alle bekenden uit het korfbalwereldje, je moet er dus wel even geweest zijn. Je bent aan het begin van het seizoen weer helemaal bij, ook in het beoordelen van mogelijke concurrenten in de competities.

Junioren
Bij dat beoordelen viel op dat voor SCO A1 de wereld toch wat anders is geworden na het doorstromen van de vorige lichting A-junioren. Met bijna louter dames heeft SCO geen juniorenteam meer voor het toch traditionele hoge niveau van het wedstrijdkorfbal. De tijd is voorbij dat SCO A1 op hoofdklasse-niveau speelde. SCO A1 was met nederlagen van 9-3 tegen SIOS, 10-1 tegen DOS kampen2 en 6-2 tegen CSL niet opgewassen tegen de traditioneel toch lager spelende tegenstanders. Voor SCO valt kijkend naar het presteren van ook jongere lichtingen te vrezen dat dit talentenprobleem nog wel een decennium voortduurt. Pas bij de E-pupillen liet SCO weer van zich spreken. Het wordt zonder die noodzakelijke kwalitatieve en kwantitatieve aanwas een bestuurlijke uitdaging om het eerste seniorenteam uit Oldeholtpade in de hoofdklasse te houden.
 
SIOS heeft dat jeugdprobleem duidelijk niet, al maakten de A-junioren wel gebruik van enkele oud-SCO-spelers. Ook daarin lijken de rollen omgedraaid. De vereniging uit Wolvega gaf het toernooi kleur.

Naast een succesvol A1-team, viel SIOS A2 ook positief op. Drie overwinningen en een gelijkspel tegen EKC 2000 uit Emmen waren genoeg voor winst in een poule, waarin EKC 2000 uit Emmen tweede werd en Leonidas A1 derde. Noveas A1 verloor alle vijf wedstrijden. De club uit Steenwijk was met vijf teams in Noordwolde.

In de derde A1-poule ging de zege en het gebak naar Forward/De Hoeve A1. Bij de jeugd werken het komend seizoen Forward uit Steggerda en De Hoeve samen. Ze hebben vijf jeugdteams. Leonidas is uit de jarenlange samenwerking gestapt en vormt zelfstandig zeven jeugdteams. Wel hebben Leonidas en de Hoeve opnieuw samen een recreatief seniorenmidweekteam.

Aspiranten en pupillen
CSL uit Britsum, al jaren met veel ploegen present in Noordwolde, beschikte over de beste B-aspiranten op dit toernooi. Ook daar verloor SCO B1 alle wedstrijden. In de tweede poule won SIOS B1 alle vier wedstrijden. In de B-poule bleef Lintjo B1 het team van Leonidas voor.
 
CSL pakte ook de winst in twee poules bij de C-aspiranten. Lintjo C1 behaalde een tweede plaats in een poule achter CSL B2. De aanwas van jong talent in Oldeberkoop blijft toch ook opvallen, ook tijdens schoolkorfbaltoernooien. Bij de D-pupillen ging de beker in de A-poule ook al naar CSL, dat sterker was dan SIOS D1. Leonidas werd derde. In de tweede andere D-pupillenpoules gingen de zege naar WK Jubbega en Lintjo Oldeberkoop.

Bij de E-pupillen ging de winst in de A-poule naar SIOS. Bij de jongste F-pupillen was Leonidas met drie zeges het sterkste in de A-poule.

Met twee F-teams gaat de doorstroom uit de jaarlijks grote groep kangoeroes in Noordwolde "gewoon" door.

Foto's van het toernooi staan op onze Facebook-pagina.