Schoolkorfbal-toernooi kent opnieuw recorddeelname

Inmiddels is de werkgroep Schoolkorfbal Weststellingwerf samen met KV Leonidas en buurtsportcoach Freek Molenkamp druk bezig de laatste voorbereidingen te treffen voor het gemeentelijk toernooi.

Dat toernooi wordt gehouden op woensdag 25 mei in Noordwolde.

Het meest tijdrovende daarbij was naast de werving en inzet van voldoende jeugdscheidsrechters de vervaardiging van een computerprogramma voor de verwerking van de uitslagen van de 250 wedstrijden op de 28 door Leonidas vrijwilligers uitgelegde velden.

Een mega-klus die na het nodige brainstormen met commissielid wedstrijdzaken Janke Elsinga en Dick Lont van Buurtsportwerk Weststellingwerf in de afgelopen weken verricht werd door SCO-lid Ilona Duursma.

Na een testversie is het pc-programma inmiddels gereed met tal van opties voor het huidige zeer ervaren wedstrijdsecretariaat, dat tijdens deze editie overigens nog wel handmatig als back-up fungeert.

De werkgroep hoopt dat men door deze aanpak richting toekomst met een kleinere bezetting en sneller de eindstanden in de 35 poules bekend kan maken.

Blij is men ook dat er door de medewerking van alle korfbalclubs en het Linde College voldoende, veelal jeugdige scheidsrechters zijn geworven om alle wedstrijden van leiding te voorzien.

Om 13:00 uur zal wethouder Kloosterman letterlijk het startsein geven voor dit jeugdsportevenement, dat om 16:20 uur wordt afgesloten met de finales in de drie leeftijdscategorieen, waarvan de nummers 1 en 2 zich plaatsen voor het Fries Kampioenschap op 1 juni bij de KC Lintjo in Oldeberkoop.

Buurtsportwerk Weststellingwerf, dat niet alleen organisatorisch maar ook financieel dit evenement ondersteunt samen met Rabobank Heerenveen-ZO Friesland, Motip Dupli, Kinderopvang De Kinderkei, Heiwo Carosseriebouw, Kranendonk Schilders  en Groente- en Fruithandel Jacob van Rosmalen, zorgt ook dit jaar voor een speciale promotiefolder voor alle deelnemers en het aanbieden van talrijke clinics op de basisscholen in samenwerking met de plaatselijke korfbalclubs.

Buurtsportcoach Freek Molenkamp geniet van het enthousiasme binnen de organisatie, de scholen en de korfbalclubs: "Vorig jaar was het voor mij een startjaar, maar nu ik weet hoe de hazen lopen is het ook voor mij veel gemakkelijker een bijdrage te leveren aan dit megaproject en vraag en aanbod vanuit de scholen en de clubs op elkaar af te stemmen.

Het is belangrijk dat we jeugd in aanraking brengen met sport en de korfbalclubs krijgen zo de kans zich gestructureerd te promoten richting de jeugd. Zeker voor de jongste jeugd is het goed dat ze even aan het spelletje kunnen ruiken alvorens ze op de dag zelf echt binnen de lijnen staan. Niet alle leerkrachten zijn korfballers en ook niet alle dorpen hebben een korfbalclub.

Middels de ontworpen promofolder voor zowel Oost- als Weststellingwerf wordt de jeugd voor of na de zomervakantie ook nog een aantal extra kennismakingslessen geboden om te kijken of de korfbalsport hun keus is.

Meedraaien in zo'n project past dan ook uitstekend binnen ons Buurtsportwerk."

Waren het in het verleden nogal eens dezelfde scholen die op dit evenement met meer dan 1000 jeugdige sporters domineerden, de laatste jaren zijn de verschillen steeds kleiner geworden door de overgang naar het 4Korfball wat de spanning en het spelplezier alleen maar ten goede is gekomen, en het feit dat de "korfbaldichtheid" op tal van scholen door concurrentie vanuit andere sporten toch wel is afgenomen.

Het is dan ook maar de vraag of een prolongatie van de titel voor 't Holtpad uit Nijeholtpade bij groep 3/4, de Vensterschool uit Noordwolde bij groep 5/6 en de Heidepolle uit Wolvega bij groep 7/8 haalbaar is. Temeer, omdat in jaren het aantal aanmeldingen voor de kampioenspoules niet zo groot is geweest.

Wordt er bij de bovenbouw in een poule van zes om de tickets voor het FK gespeeld, in de midden- en onderbouw wordt aan het eind van de middag om 16:20 uur tussen de winnaars van de twee poules in een heuse finale gestreden om de kampioensbokalen, welke aansluitend zullen worden uitgereikt door vertegenwoordigers van Rabobank Heerenveen-ZO Friesland.

Gezien het enorme aantal deelnemers, de veelal grote publieke belangstelling en de beschikbare parkeergelegenheid vraagt de organisatie een ieder tijdig af te reizen naar de accommodatie aan de Elsweg nabij De Spokedam, zodat klokslag 13:00 uur iedereen ook klaar staat, wanneer speaker Sjoukje Wouda het strakke wedstrijdschema van start laat gaan.