Sake Koelma jeugdcoördinator Leonidas

De zeer ervaren Sake Koelma uit Oldeholtpade wordt in het nieuwe seizoen hoofd van de jeugdopleiding van Korfbalvereniging Leonidas in Noordwolde.

Sake combineert die functie het volgend seizoen met het hoofdtrainerschap van KC De Hoeve, alweer zijn vijfde seizoen aldaar. Hij wist De Hoeve op het veld in 2013 naar de hoofdklasse te brengen.

Het bestuur van Leonidas hoopt met de overeenkomst een volgende stap te maken in het verder ontwikkelen van de relatief grote talentvolle groep jeugdspelers, die Sake een jaar geleden tijdens een clinic al eens onder handen nam (zie filmpje onderaan dit nieuwsbericht).

Sake Koelma zal zelf wekelijks enkele uren training geven aan jeugdploegen, maar stuurt verder jeugdtrainers aan en is ook voor hen de vraagbaak. Na José Berkenbosch en Marcel Koelma is hij nu de derde jeugdcoördinator van Leonidas.

Zoon Marcel heeft via een jeugdbeleidsplan de basis gelegd waarop Sake verder gaat. Marcel Koelma blijft overigens als jeugdtrainer en lid van de jeugdcommissie aan Leonidas verbonden.

Leonidas profiteert verder van het netwerk van Sake Koelma. Er zijn al contacten gelegd met een aantal potentiele ervaren jeugdtrainers. Samen met de bestaande jeugdtrainers zullen ze Sake Koelma helpen om bij Leonidas tot een meer prestatiegerichte structuur te komen. De trainers en de jeugdcommissie hebben vrijdagavond kennis gemaakt met Koelma.

Zijn ervaring is niet gering. Sake korfbalde tot rond zijn dertigste in het eerste van SCO, onder andere in de hoofdklasse. Daarna debuteerde hij in het seizoen 1987-1988 als trainer van de hoofdmacht van SCO met een finaleplaats.

In een best of three tegen PKC viel de beslissing wie zich kampioen van Nederland mocht noemen. SCO won de eerste wedstrijd in Papendrecht, de tweede in Oldeholtpade ging verloren. De derde allesbeslissende wedstrijd in Soesterberg werd met 13-12 verloren.

Koelma was na SCO actief als hoofdtrainer bij hoofdklasser Drachten, Tietjerk, CSL en nu dus De Hoeve. (In het seizoen 2004-2005 bracht hij SCO nog een keer terug naar de hoofdklasse.)

Bij diverse clubs heeft hij ook met jeugd gewerkt. Met Sake Koelma heeft Leonidas dus een jeugdcoördinator die zowel op het allerhoogste niveau heeft gespeeld als trainingen heeft gegeven.

{youtube}qrfBPYkc7hg{/youtube}