Sake Koelma geeft jeugd Leonidas korfballes

De jeugdcommissie van Leonidas heeft trainer Sake Koelma van KV De Hoeve bereid gevonden voor onze jeugd op zondag 16 maart een korfbalclinic te verzorgen.

De clinic is bedoeld voor de jeugd vanaf F1 tot en met B1.

Het moet niet alleen een leerzame middag worden met veel informatie van een zeer ervaren trainer, maar het wordt ongetwijfeld ook gezellig. Na afloop is er voor de jeugd ook nog wat lekkers in de kantine te halen.

Sake Koelma uit Oldeholtpade speelde zelf in het verleden voor het meest succesvolle SCO-team van trainer Jaap Lenstra met diverse internationals in de jaren tachtig. Dat team was bijna kampioen van Nederland. In het seizoen 1988 slaagde SCO er namelijk in de landelijke finale te behalen. Het werd een groot Fries volksfeest.

In een best of three tegen PKC viel de beslissing wie zich kampioen van Nederland mocht noemen. SCO won de eerste wedstrijd in Papendrecht met 16-14. De tweede in Oldeholtpade ging met 16-13 verloren. De derde allesbeslissende wedstrijd op neutraal terrein in Soesterberg bracht een verlies met 13-12. Het sterke team uit Oldeholtpade staat in de zaal ook op de drempel van Ahoy, maar in de halve finale ligt PKC opnieuw dwars.

Sake werd trainer bij Tietjerk, Drachten en "zijn" SCO. Als interim-trainer (opvolger Mike Vlietstra in 2004) beleefde SCO in 2005 in de zaal een wederopstanding en bereikte op het veld en de zaal de nieuwe hoofdklasse.

Het geheim van Sake Koelma: minder trainen in systemen, niet alles instuderen, spelers meer vrijheid geven en samen zoeken naar een spelstijl die bij een ploeg past, betrokkenheid dus.

Hij was tot 2006 aan "zijn" club verbonden. Daarna trainde hij vier jaar CSL uit Britsum, dat hij van de eerste naar de hoofdklasse bracht. Daarna stapte hij in 2011 over naar het opmarcherende Hoeve.

Met de talentvolle selectie van De Hoeve bereikte hij vorig jaar op het veld de hoofdklasse en hoopt hij in de zaal dat kunststukje (het liefst voor 16 maart) te herhalen.

Op zondag 16 maart zijn ook alle ouders, vrienden en andere familieleden van harte welkom om dit in sporthal De Duker mee te maken. Het programma van deze middag is als volgt:

13:30 uur - 14:30 uur: F1, E3, E2 en E1
14:30 uur - 15:30 uur: D2 en D1