Oud-speler Eize Jager overleden

Als Leonidas zijn we opgeschrikt door het dinsdag plotseling overlijden van Eize Jager. Eize begon al bij de jeugd in de jaren zestig bij Leonidas te korfballen.

Dat was de periode dat tal van ploegen tijdens de series op de huidige ijsbaan kwamen overnachten in het hooi van de ouderlijke boerderij aan de Hoofdstraat Oost. Met de junioren mist hij in 1970 net de Friese titel. Een jaar later maakt hij dat alsnog mee en scoort tweemaal in de 4-3 zege op Friso.

Hij maakt deel uit van een talentvolle lichting nieuwe spelers. Vanaf het seizoen 1972-1973 speelt de langharige Eize met tomeloze inzet in het eerste team, dat verder vooral bestaat uit de junioren, die in 1969 kampioen van Nederland werden. (Eize was daar toen net even te jong voor.)

Op 25 februari 1973 promoveert dat eerste team in de zaal in Steenwijk (na een schitterend gevecht tegen Moedig Voorwaarts) naar de eerste klasse. Hij is er ook weer bij als begin 1975 in een overvolle Steense in Wolvega ten koste van Sios (via een bloedstollende en legendarische 9-9) voor de derde maal de stap naar de eerste klasse wordt gemaakt.

Het is een speler die houdt van gezelligheid, maar het is wel een supersnelle echte winnaar. Ook tijdens een zeskamp in Oldeholtpade, waar Eize Jager met het winnende Leonidas-team hard moet lopen met ziekenhuisbedden met zakken daarop.

Vanaf de jaren tachtig is Eize vooral boer aan de Dwarsvaartweg. Maar in de jaren negentig kriebelt het korfbal weer. Als Leonidas in 1994 met vier seniorenteams de competitie ingaat, is het Eize die dat seizoen dat vierde team bij elkaar houdt.

En ook voor andere klussen staat hij als vrijwilliger voor de club klaar. Zo haalt hij tien jaar later de boswal weg tussen het kleedgebouw en het trainingsveld. Eize is een speler die je soms jaren niet zag en dan was hij er weer. Ook rond 2010 gaat hij toch weer korfballen in het midweekteam en houdt dat enkele jaren vol. Bijna net zo fel en snel als vroeger.

Aan het eind van het zaalseizoen kondigde hij steeds alvast even zijn afwezigheid aan, omdat hij hielp bij de opbouw van de Keukenhof. Een andere passie die de afgelopen tien jaar groter was dan korfbal was het varen. Maar het is achteraf mooi dat hij toch enkele seizoenen weer gewoon voor Leonidas actief is geweest.

Met Eize Jager is een echte, immer vrolijke Leonidasser heengegaan, veel te jong, nog maar 63 jaar. We wensen de familie heel veel sterkte toe.

Kampioensteam 1973
Achterste rij van links naar rechts: trainer Theo Lukkes, Jannie Menger, Annie Menger, Jannie Landman, coach Jolle Landman.
Middelste rij van links naar rechts: Zwanda Nijboer, Rinie Nijholt, Nico de Nekker.
Voorste rij van links naar rechts: Paul Verra, Jelke Nijboer, Henk de Vries en Eize Jager.