Onthulling 'Thijs Reint Menger Plein'

Tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van KV Leonidas is gistermiddag een naambord onthuld ter herinnering aan de 70 jaar geleden overleden penningmeester Thijs Reint Menger.

Menger werd samen met ruim dertig mensen het slachtoffer van razzia's in en rond Noordwolde op 29 december 1944 en 3 januari 1945.

In totaal kostte de actie uiteindelijk 14 mensen het leven; sommigen overleden na de bevrijding alsnog aan de gevolgen van hun verblijf in concentratiekampen. Daaronder ook de grootvader (Jan Folkert de Jong) van hoofdsponsor Hasker de Jong van Leonidas. Ook de familie De Jong was op de receptie aanwezig.

Voorzitter Lourens Looijenga van Leonidas las voor uit het jaarverslag van de club over 1944 en vertelde de aanwezigen over het drama van 70 jaar geleden. Thijs Menger was samen met medearrestanten Gijs Krol en Gerrit Schulting in 1942 betrokken bij de oprichting van Leonidas.

Gijs Krol stierf alsnog aan de gevolgen van zijn gevangenschap in december 1945, terwijl schoolmeester Gerrit Schulting (in 1944 de voorzitter van Leonidas) drie weken na zijn aanhouding werd vrijgelaten. Hij kon daardoor tot 1955 voorzitter blijven.

Maar Menger bleef dus maar drie jaar penningmeester en is feitelijk nog steeds vermist. Van hem is volgens Looijenga alleen met zekerheid bekend dat hij op 28 maart 1945 het concentratiekamp Neuengamme met onbekende bestemming heeft verlaten.

Menger was in Noordwolde samen met dokter Thomas Hendrik Verdenius (hij pleegde op 5 januari 1945 zelfmoord in zijn cel) de spil in een netwerk van mensen, dat de talrijke ontduikers rond het dorp hielp. Maar Menger was ook betrokken bij wapentransporten en ongetwijfeld bij nog veel meer verzetswerk.

Wat hij allemaal deed, is nog steeds niet echt bekend. In de de familie werd er na de oorlog niet over gesproken. Voor veel familieleden waren de schaarse feiten, zoals die de afgelopen weken door het initiatief van Leonidas naar buiten kwamen, niet eens bekend. De dankbaarheid over het besluit van Leonidas was zaterdag dan ook groot.

Het verleden had de beide zussen van Menger de laatste weken ook flink beziggehouden. "Ze kunnen nu echt een punt achter het verhaal zetten, het is een afsluiting", zo zei een familielid.

Gretha Postma-Menger uit Noordwolde en haar tweelingzus Jeltje van Zadelhoff-Menger uit Veenendaal trokken vervolgens samen, in het bijzijn ook van wethouder Frans Kloosterman, een doek weg van het naambord.

Gretha zei daarna in een dankwoord blij te zijn dat ze dit als 91-jarige nog mocht meemaken. "We zijn blij en trots."