Onderzoek naar G-korfbal in Noordwolde

Leonidas onderzoekt of er in de regio Noordwolde ook behoefte bestaat om een G-korfbal-team op te zetten, korfbal voor mensen met een verstandelijke beperking.

Al meer dan 50 verenigingen zijn actief met G-korfbal, waaronder SIOS in Wolvega.

In 2011 is het KNKV samen met Menzis gestart om het G-jeugdkorfbal meer op de kaart te zetten. Volgens de bond voelen sporters met een verstandelijke beperking zich over het algemeen snel thuis bij een sportvereniging. Ze doen actief mee aan andere nevenactiviteiten. Ze helpen bijvoorbeeld bij clubavonden en feesten, bezoeken wedstrijden, zijn behulpzaam in de kantine en helpen bij de verspreiding van het clubblad.

Naast inzet en enthousiasme vraagt de begeleiding van sporters met een verstandelijke beperking ook deskundigheid en ervaring. Leonidas is dus niet alleen op zoek naar spelers voor zo'n G-team, maar ook naar ervaren vrijwilligers die kennis hebben van mensen met een verstandelijke beperking. Binnen de korfbalsport komt bijvoorbeeld het 'syndroom van down' veel voor. Begeleiders moeten weten wat het is en hoe hier mee om te gaan.

Voor het G-korfbal organiseert het KNKV een G-korfbalcompetitie. Daarnaast worden er regionale toernooien gehouden. Leonidas haakt daarop in. Dit jaar organiseert de seriecommissie van Leonidas op 24 augustus weer een jeugdtoernooi, nadat het de laatste twee jaar door de late noordelijke schoolvakanties niet door kon gaan. De vereniging hoopt dit jaar een grote groep jeugdige korfballers te verwelkomen. Er wordt ook geprobeerd die dag vier G-teams een onderlinge competitie in Noordwolde te laten afwerken.