Oliebollenactie KV Leonidas op 30 december

Het is voor veel verenigingen weer een drukke, maar ook belangrijke periode van het jaar. In de laatste dagen van 2015 wordt de clubkas gespekt met de opbrengst van oliebollen.

Voor KV Leonidas in Noordwolde is de traditionele oliebollenverkoop de belangrijkste actie van het jaar. Op woensdag 30 december gaan weer vele tientallen vrijwilligers op pad.

Leonidas werkt alweer een aantal jaren samen met bakker Koos Kok. Tientallen jaren werden de oliebollen zelf gebakken, maar met het sluiten van de oude kiosk aan de Spokeplas in Noordwolde verdween de vaste locatie en bovendien dunde het aantal oudere leden flink uit.

Met steeds weer wisselende oliebollenbakkers is het ook veel lastiger om de constante topkwaliteit te bieden, die Leonidas met de oliebollen van Koos Kok wel heeft.

De reacties zijn al jarenlang uitstekend, er is dus geen enkele reden om iets te veranderen. Dat zou wel kunnen gelden voor de prijs, omdat grondstoffen nu eenmaal ook duurder worden. Maar Leonidas kiest er ook dit jaar voor dat niet door te berekenen in de prijzen.

Lastiger is het ieder jaar weer om in te schatten waar de inwoners van Noordwolde en omgeving nu weer zin in hebben. Het ene jaar zijn er te weinig appelflappen, een jaar later waren de krentenbollen niet aan te slepen en ging een restant blanke oliebollen naar De Menning in Wilhelminaoord en vorig jaar werden zelfs nog extra blanke oliebollen gehaald bij Kok en werd de hele voorraad (uit)verkocht.

Dat is ook dit jaar weer het doel en daarom is ook wat gesleuteld aan routes. In Noordwolde-Zuid zijn routes geschrapt, die relatief veel tijd kosten maar weinig opleveren. Daar wonen in verhouding ook de meeste mensen die zelf oliebollen bakken. Het gaat om de Oost- en Westvierdeparten en het gebied Oosterseveldweg, Vallaatweg, Grensweg en Pastorieweg.

Die bewoners kunnen uiteraard de oliebollen desgewenst afhalen bij de Leonidas-kiosk, die 30 december de hele dag staat in de Meulepassage bij de ingang van Jumbo De Jong.

Leonidas gaat voor de tweede maal naar Wilhelminaoord en gaat voor het eerst richting Zandhuizen (Rode Dorp) en via de Schapendrift en Jokweg naar De Hoeve. In totaal wil Leonidas op één dag 9300 oliebollen en appelflappen verkopen.

Precies vijftig jaar geleden waren dat er nog 12.000, zo werd toen in de krant als "grandioos succes" gemeld. En zelfs toen was de actie al een traditie.

Het bestuur van Leonidas wenst iedereen alvast prettige kerstdagen en een mooie jaarwisseling. Leonidas houdt op 3 januari voor leden en genodigden een nieuwjaarsreceptie.