Officieuze opening aansluiting fietspad

Leonidas-secretaris Frits Spanhaak, die te kennen heeft gegeven bij de ledenvergadering eind februari te zullen stoppen, heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie vandaag een lintje mogen doorknippen.

Het betrof de officieuze opening van de nieuwe aansluiting vanaf de parkeerplaats naar het nieuwe fietspad, dat de naam Westerseveldpad krijgt.

Op de matig bezochte receptie werd ook stilgestaan bij de beschilderde zeecontainer.

Leden en vrijwilligers hebben er het afgelopen jaar een waar kunstwerk van gemaakt. Als "beloning" werden rozen uitgedeeld.

In zijn nieuwjaarstoespraak kwam voorzitter Lourens Looijenga nog even terug op de oliebollenactie en de financiën: "We hebben 2015 afgesloten met een mooi resultaat bij die oliebollenactie. Er was wat zorg over de oplopende kosten, die we bewust niet door berekenden in de prijzen.

Om het hetzelfde resultaat te halen moesten we dus meer verkopen en dat is voor het tweede achtereenvolgende jaar gelukt, vooral ook door te schuiven met routes, zo gingen we voor het eerst richting Zandhuizen en De Hoeve. Dat was een juiste keuze. Iets meer omzet en dus iets meer winst."

Het belang was volgens de voorzitter groot, want Leonidas stond in 2015 financieel onder druk. "Dat kwam deels omdat we tegen de zomer een stuk of 15 senioren kwijt zijn geraakt en dus veel contributie-inkomsten in het tweede deel van 2015. We hadden geen najaarsactie, zoals de voor ons weinig opleverende Grote Clubactie. We wilden in het najaar een feestavond houden als toch ook bron van inkomsten, maar die is door agenda-problemen nog steeds niet vastgesteld, maar gaat nog wel komen."

Een boete van ruim 400 euro van de bond voor het omzetten van het eerste van de vierde naar de vijfde klasse in de zaal - wat het bestuur al in maart had moeten melden - hielp de penningmeester ook niet.

Wat volgens de voorzitter wel hielp was het Fries kampioenschap schoolkorfbal. Een prachtig evenement en een mooie financiële meevaller.

Leonidas moet ook op de kosten letten. De eerste winst zit in het veranderen van energieleverancier, tegelijkertijd worden de voordelen van het plaatsen van zonnepanelen bekeken.

"We kunnen ook niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk = en eenvoudig - het is geld te verdienen via SponsorKliks. Het digitaal bestellen van producten via de website van Leonidas levert echt een leuk bedrag op; ga ook in 2016 naar de banner op onze website."

Het jaar 2015 was volgens de voorzitter vooral het jaar van de samenwerking met de buurtclubs De Hoeve en Forward, waarin veel uren zijn gestoken. "Maar het resultaat is positief: we kunnen door het samenvoegen van teams heel veel kinderen in de drie dorpen aan het korfballen houden, waar anders bepaalde teams niet te vormen waren geweest.

We hebben in december de situatie geëvalueerd. Van alle kanten krijgen we enthousiaste reacties. Dus gaan we, uiteraard kijkend naar de concrete problemen per team, verder met de samenwerking.

Ik vind dat we op de ledenvergadering op 29 februari maar eens een rondje moeten brainstormen over onze toekomst, omdat we als bestuur alles bespreekbaar vinden en wij bij de senioren een probleem hebben met de vorming van teams."

Brainstormen gaat het bestuur ook over het 75-jarig jubileum, volgend jaar. "We zijn een commissie aan het vormen, die plannen gaat bedenken.

Ideeën van uw kant zijn van harte welkom.

Brainstormen moeten we ook over ons toernooi, dat last krijgt van late schoolvakanties. Gaan we het houden en zo ja, op dezelfde wijze als anders? Die knoop moet dit voorjaar ook worden doorgehakt."