Marcel Koelma jeugdtrainer Leonidas

Leonidas blijft ook het komend seizoen investeren in begeleiding van de jeugd. Het afgelopen seizoen is met een vaste jeugdtrainer, die alle jeugdteams eenmaal per week traint, goede ervaring opgedaan.

José Berkenbosch was helaas niet in staat om na de zaalcompetitie het seizoen af te maken. Dat heeft Ferencz Deli, de trainer van het eerste team, daarom gedaan. Hij stond dus mee aan de basis van de kampioenschappen van de F1 en E1.

Voor het nieuwe seizoen heeft Leonidas Marcel Koelma (20) uit Oldeholtpade bereid gevonden te helpen om de jeugd van Leonidas naar een hoger niveau te tillen. Marcel, de zoon van De Hoeve-trainer Sake Koelma, maakt deel uit van de eerste selectie van DOS '46 en speelt daar in het tweede team. "Ons doel is om in de zaal binnen twee jaar te promoveren naar de korfballeague." Dat is ook het niveau waar DOS '46 thuishoort gezien de vele nationale kampioenschappen (zaalkampioen (4x), veldkampioen (2x) en Europa Cup (4x). "Mijn persoonlijke doel is om binnen korte termijn in het eerste team te spelen. Hiervoor trainen we driemaal in de week." Vorig jaar werd Marcel Koelma met de A1-ploeg van DOS '46 kampioen van Nederland en werd zijn team in Drenthe genomineerd voor de verkiezing sportploeg van het jaar.

Marcel brengt niet alleen die oefenstof uit Nijeveen mee, hij volgt bovendien "bewegingsagogie" op het CIOS in Heerenveen. Daar heeft hij dit jaar vooral te maken gehad met jongeren met gedragsproblemen (allerlei beperkingen). Volgend jaar gaat Marcel meer doen op het terrein van de verslavingszorg.

Bij Leonidas gaat Marcel de F, E, D en C-jeugdteams eenmaal per week trainen. Daarbij ligt de nadruk op het verbeteren van de techniek. Hij zal verder ook nadrukkelijk onze jeugdtrainers begeleiden, die de tweede training in de week verzorgen. Volgend jaar gaat het C1-team verder als B1-team en wordt getraind en gecoached door Ferencz Deli. Door de verder groei die Leonidas bij de jeugd meemaakt, heeft Leonidas dringend behoefte aan drie nieuwe coaches, die een jeugdteam willen begeleiden.

Op dit moment is het onzeker of Leonidas volgend seizoen wel een eerste seniorenteam heeft. Voor de vertrekkende Mieke Zijlstra, Lisa de Boer en Ricardo Augustijn zijn nog steeds geen vervangers gevonden. Ook pogingen om samen met buurtclubs een seniorenteam te vormen zijn mislukt. Ook andere clubs worstelen met grote problemen. Zo heeft VIOS uit Nijeholtpade volgend jaar geen eerste team meer en wordt de volledige korfbalafdeling van de omnivereniging Sportclub in Makkinga opgeheven.

De kans bestaat dus dat Leonidas even een pas op de plaats moeten maken. Maar het bestuur rekent er op dat het bekende gezegd "wie de jeugd heeft, heeft de toekomst" toch ook in Noordwolde opgaat. Er wordt hard gewerkt aan een stevig fundament voor de vereniging. Een gezonde en ambitieuze vereniging kan niet zonder een sterke en brede jeugdsectie en in dat streven past het vastleggen van Marcel Koelma als trainer.