Leonidastoernooi met ruim zestig teams

Het traditionele Leonidastoernooi wordt zaterdag voor het eerst sinds 2010 weer gehouden. De voorgaande twee jaren maakten de late noordelijke schoolvakanties het organiseren onmogelijk.

Bovendien is de animo vooral bij senioren om naar toernooien te gaan steeds minder. Daarom heeft de commissie besloten om zaterdag alleen een jeugdtoernooi te houden, waarvoor ruim zestig teams zijn aangemeld.

De oudste juniorenpoule wordt gevormd door de A1-teams van Niek uit Pesse, Invicata uit Kollum en Elko uit Elim. Opvallend is ook het grote aantal teams van DOS ’46 uit Nijeveen. Vanuit Weststellingwerf komen SCO (Oldeholtpade), SIOS (Wolvega), VIOS (Nijeholtpade) en uiteraard Leonidas met een flinke delegatie.

Bijzonder is dit jaar de introductie van het G-korfbal op een jeugdtoernooi. Enkele G-teams voor mensen met een verstandelijk en/of lichamelijke beperking vertonen ter kennismaking hun kunsten. Leonidas is bereid bij voldoende animo - in navolging van SIOS - zo’n G-team op te zetten.

De Seriecommissie van Leonidas is tevreden met het deelnemersveld van zowel de jeugdseries als voor het compleet verzorgde trainingsweekend, dat voor de derde maal is opgezet. Tijdens dit trainingsweekend verblijven zes teams van de verenigingen Animo (Geldermalsen), Koru (Uffelte) en VKC uit Siegerswoude het gehele weekend op en rond de accommodatie van Leonidas. Zij trainen, spelen oefenwedstrijden en ondernemen leuke activiteiten.

Het jaarlijks terugkerende Chinees buffet met aansluitend de feestavond maken het weekend compleet. Leonidas hoopt dat het deelnemersveld van het toernooi in de toekomst weer groeit naar de omvang van eerdere edities.

Het toernooi wordt zaterdag vanaf half tien tot half vier gespeeld op de velden van Leonidas en Olyphia aan de oostzijde van de Elsweg. (Voor die kant van de weg geldt een parkeerverbod.)

Een deel van het Leonidas-veld is beschadigd door engerlingen. Dit zijn larven van meikevers, die wortels van het gras hebben aangevreten. Rino Bosman Groenprojecten uit Vinkega heeft het afgelopen weekeinde het veld met aaltjes behandeld, die de engerlingen moeten doden. Een deel van het veld is zaterdag zeker nog niet voldoende hersteld om te kunnen gebruiken. Maar er blijft voldoende ruimte over voor een prachtig toernooi, dat zeker een bezoekje meer dan waard maakt.