Leonidas telt 132 leden

Korfbalvereniging Leonidas telt op dit moment 132 leden. Dat is inclusief spelers, die zich hebben aangemeld voor het tweede team in de zaal.

Vorig jaar in de winter telde Leonidas nog 123 leden, om het seizoen af te sluiten met 139 leden. De groei in het eerste deel van het jaar werd vooral veroorzaakt door aanmelding van kangoeroes en het is dus afwachten hoe zich dat nu weer zal ontwikkelen. Leonidas wil het seizoen afsluiten met minimaal 140 leden.

Ooit was het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond een van de grootste verbonden van het land. Dat is op de dag van vandaag, gezien de populariteit van de golfsport en het hockey, enigszins anders en waarschijnlijk is de kloof nog groter geworden.

Het KNKV haalt de 100.000 leden niet meer. Zo'n tien andere sportbonden zijn het korfbal voorbij gestoken. Zelfs de bridge (kaartersbond) telt zo’n 20.000 leden meer.

Per jaar schrijft de bond tien procent nieuwe leden bij. Uit diverse leeftijdsgroepen, zowel mannen als vrouwen. Maar jaarlijks verdwijnt ook ongeveer 10% van het ledenaantal.

De KNKV probeert al enkele jaren dit aantal stoppers in te perken, zodat er jaarlijks een gestage groei van drie tot vier procent ontstaat. Dat zou moeten betekenen dat er in 2015/2016 ongeveer 125.000 leden zijn.

Het KNKV heeft zich in haar beleidsplannen ten doel gesteld om in 2020 150.000 leden te hebben. Hiervoor gaat het KNKV met diverse verenigingen een intensieve samenwerking aan om deze doelstelling te bereiken, het Focus-programma.