Leonidas pakt volle winst in slotfase

De korfballers van KV Leonidas waren er gisteren op gebrand om bij de thuiswedstrijd tegen Koru 2 de punten in eigen huis te houden. Vorig jaar werd er in Dwingeloo nog nipt één punt verdiend, doordat ...

...Leonidas pas in het eindsignaal de gelijkmaker wist te maken. De groenwitten waren uit op een revanche, en dat resulteerde in een 14-12 overwinning.

Leonidas moest het doen zonder Mariska van der Schoot en Sandra Baer. Maar er kon een beroep gedaan worden op junioren-dames Evelyn Knol en Lianne Ballast, die beiden een uitstekende wedstrijd speelden.

De vakken werden ietwat aangepast: Rick Vogelzang, Ferri Grasmeijer, Evelyn Knol en Patty Vogelzang in de aanval. In de verdediging: Henry Bakker, Lourens Looijenga, Anna Hoogenkamp en Hester Dekker.

Na een mislukte eerste aanval van Leonidas, nam Koru het initiatief. Een van de dames was trefzeker van afstand, en tekende voor de 0-1 voorsprong. Na de snelle openingstreffer kwam vrij snel de gelijkmaker van Rick Vogelzang, waarna de eerste vakwisseling volgde.

De thuisploeg bleef sterk spelen en zoeken naar goede kansen. Lourens Looijenga wist twee fraaie afstanders te verzilveren en daarmee een 3-1 voorsprong op te eisen. De spelers van Koru hadden hun kruit nog niet verschoten; een heer en een dame wisten van afstand treffers te maken, waarna de stand weer gelijk was.

Koru kwam vervolgens even voorbij Leonidas na een afstander, maar die voorsprong werd snel weer tenietgedaan door een treffer van afstand door Henry Bakker: 4-4.

Leonidas bleef zoeken naar goede kansen en Ferri Grasmeijer benutte een kans van ruime afstand. In de slotfase van de eerste helft wist Koru toch nog de gelijkmaker te maken, waarna er met een 5-5 tussenstand werd gepauzeerd.

De tweede helft werd begonnen met twee wissels: Simon Siedsma kwam in het veld voor Lourens Looijenga, en Lianne Ballast verving Evelyn Knol.

De pauze had Koru goed gedaan. Een van de dames van de gasten wist tweemaal van afstand te scoren, waarna Leonidas gelijk weer achter de feiten aanliep. Het aanvalsvak van Leonidas wist na een overtreding van Koru een strafworp te verzilveren. Ferri Grasmeijer kon dit doelpunt op zijn naam bijschrijven.

Het verdedigingsvak van Leonidas kon niet voorkomen dat een dame van Koru van afstand 6-8 op het scorebord wist te zetten.  Na de vakwisseling die hierna volgde, duurde het een aantal aanvallen voordat er weer gescoord werd. Simon Siedsma was zijn heer te snel af, en vanuit een gelijke situatie wist Siedsma een punt te slepen uit een doorbraak.

Koru kreeg het weer op de heupen, en Leonidas verzaakte zelf om mee te scoren. Binnen enkele minuten keken de Noordwoldigers aan tegen een 7-11 achterstand. Maar het duurde niet lang voordat Leonidas weer grip kreeg op de wedstrijd. Aanvoerder Henry Bakker verkleinde de schade door tweemaal van afstand te scoren. Ferri Grasmeijer verzilverde vervolgens een strafworp: 10-11.

De wedstrijd kende een spannende slotfase. De Leonidassers waren nog steeds gebrand op een overwinning, maar met nog een kleine vijf minuten te spelen moest er nog wel gescoord worden. Leonidas kwam iets verder in de moeilijkheden, doordat Koru wederom van afstand een punt wist te scoren.

Desondanks de achterstand, bleef Leonidas strijden en dat wierp zijn vruchten af. Via treffers van Henry Bakker en Hester Dekker kwam Leonidas weer terug op 12-12. Het was nu zaak om de verdediging goed op slot te zetten, en in het aanvalsvak een goede aanval op te zetten.

Rick Vogelzang zag zijn kans schoon onder de korf, toen zijn heer niet goed stond te verdedigen. Via een omdraaibal zette Vogelzang zijn ploeg op een 13-12 voorsprong. In het verdedigingsvak van Leonidas werd een aanval van Koru afgeslagen, en vervolgens werd de bal snel weer naar het aanvalsvak gebracht.

Bij de volgende aanval werd het spel goed neergezet. Lianne Ballast was haar dame te snel af na een fraaie doorbraak. Ballast benutte haar kans, waarmee de overwinning van de Leonidassers definitief was. Na nog een paar tellen gespeeld te hebben, klonk het eindsignaal en kon Leonidas de 14-12 overwinning vieren.

Aanstaande zondag speelt Leonidas uit tegen titelkandidaat Wêz Warber/Wêz Fluch 1, om 11:40 uur in Leeuwarden. Wêz Warber/Wêz Fluch staat bovenaan de ranglijst met veertien punten uit zeven wedstrijden, gevolgd door LDODK met twaalf punten. De Leonidassers zullen hun best doen om een puntje van Wêz Warber/Wêz Fluch af te snoepen.

Voor Leonidas scoorden: Henry Bakker (4x), Ferri Grasmeijer (3x), Rick Vogelzang (2x), Lourens Looijenga (2x), Simon Siedsma (1x), Hester Dekker (1x) en Lianne Ballast (1x).