Leonidas pakt titel na spannende wedstrijd

Voor het eerste team van Leonidas stond er vandaag een belangrijke wedstrijd op het programma. Een overwinning op KIOS 4 kon nog een kampioenschap opleveren.

Na een moeizame start trok Leonidas aan het langste eind en won met 14-17.

Het was deze wedstrijd alles of niets. Dankzij de overwinning op AVO 7 vorige week en het feit dat deze naaste concurrent eerder een punt verspeelde, had Leonidas alles in eigen hand. Een eerdere ontmoeting met KIOS in Noordwolde leverde de Leonidassers een ruime 16-3 overwinning op.

KIOS had in de loop van de competitie wat wisselende uitslagen, en dus stond Leonidas desondanks de eerdere gemakkelijke overwinning op scherp.

De Noordwoldigers moesten het doen zonder coach Laura Logtenberg, en dus nam voorzitter Lourens Looijenga deze taak op zich. Leonidas begon in de aanval met Rick Vogelzang, Jarno Jonkers, Meta Stoelwinder en Doreen de Vries. In de verdediging met Henry Bakker, Frank Vermeeren, Anna Hoogenkamp en Evelyn Knol.

De ploeg uit Ruinerwold nam het initiatief en scoorde al vrij snel van afstand. Jarno Jonkers maakte de voorsprong snel ongedaan, maar na de eerste vakwisseling leverde een overtreding van Leonidas een strafworp op voor KIOS die ook werd verzilverd.

In het aanvalsvak van Leonidas wist Frank Vermeeren een punt te slepen uit een schot van afstand: 2-2.

Van 2-2 liep de stand uit naar 5-3. KIOS scoorde tweemaal van afstand, en verzilverde een strafworp. Rick Vogelzang maakte van afstand het doelpunt voor de Noordwoldigers. Doreen de Vries verkleinde van afstand de achterstand naar 5-4.

De helft van de eerste helft was verstreken. Leonidas speelde rommelig en te gehaast, leed onnodig balverlies en had moeite om weer op gelijke hoogte met KIOS te komen en vervolgens de voorsprong te pakken. De ploeg uit Ruinerwold wist hier optimaal van te profiteren, en liep uit naar een 9-4 voorsprong.

Na een overtreding in het aanvalsvak van Leonidas door KIOS, wist Rick Vogelzang een strafworp te verzilveren. Vanaf dit moment begon Leonidas weer zuiverder te spelen. Evelyn Knol benutte van afstand een kans, en bracht haar ploeg terug op 9-6.

KIOS scoorde in de laatste minuten van de eerste helft nog eenmaal uit een doorbraak. Via een klein kansje door Meta Stoelwinder werd de ruststand 10-7.

Het was zaak dat de groenwitten zich zouden herpakken in de tweede helft. Coach Lourens Looijenga bracht na de pauze de eerste twee wissels in. Mariska van der Schoot kwam in het veld voor Doreen de Vries, en Ferri Grasmeijer voor Jarno Jonkers.

De wissels pakten goed uit. Al snel wist Ferri Grasmeijer te scoren uit een uitstarter. Na de vakwisseling waren Frank Vermeeren en aanvoerder Henry Bakker beiden succesvol van afstand, en brachten Leonidas weer terug in de wedstrijd: 10-10.

KIOS kwam weer langs zij: 11-10, maar die voorsprong werd snel tenietgedaan door een uitstarter van Ferri Grasmeijer. Na de vakwisseling die hierop volgde, wist Henry Bakker van afstand te scoren en zo kwam Leonidas voor de eerste keer in deze wedstrijd op voorsprong: 11-12.

Nog eenmaal kwamen beide ploegen op gelijke hoogte, doordat KIOS van afstand scoorde. Via Meta Stoelwinder wisten de groenhemden eindelijk een gat te slaan van twee punten. Stoelwinder was tweemaal trefzeker van afstand.

Inmiddels was Eelco de Haan in het veld gekomen voor Henry Bakker.

KIOS scoorde van afstand haar dertiende doelpunt, maar had nu niet veel meer in te brengen. Bovendien stond Leonidas er conditioneel gezien sterker voor. De ploeg speelde de wedstrijd lekker uit. Frank Vermeeren pakte van afstand een puntje mee: 13-15.

Ferri Grasmeijer zag zijn kans schoon onder de korf en wist te scoren uit een klein kansje. Inmiddels stonden er nog zo’n vijf te spelen minuten op de wedstrijdklok.

KIOS beging een overtreding, die Leonidas een strafworp opleverde. Rick Vogelzang sleepte hier een puntje uit, en met een 13-17 voorsprong mocht er eigenlijk niets meer misgaan.

In het aanvalsvak van KIOS was Leonidas iets te gretig, en dat kostte nog een strafworp. KIOS wist deze te scoren.

De laatste minuten tikten weg, en Leonidas hield goed stand. Het aanvalsvak van Leonidas speelde het spel goed uit, en uiteindelijk klonk dan het eindsignaal.

Leonidas wint met 14-17 van KIOS en sleept daarmee de titel binnen. In het fotoarchief zijn nog enkele foto's van deze wedstrijd te vinden.

Doelpunten Leonidas: Jarno Jonkers (1x), Frank Vermeeren (3x), Rick Vogelzang (3x), Doreen de Vries (1x), Henry Bakker (2x), Evelyn Knol (1x), Meta Stoelwinder (3x), en Ferri Grasmeijer (3x).