Leonidas pakt titel in laatste duel

De korfballers van Leonidas hebben afgelopen weekeinde het kampioenschap behaald na een overwinning op SCO 5. Op het kunstgrasveld in Noordwolde werd het 13-10 na een enerverende wedstrijd.

Twee weken eerder stonden beide ploegen tegenover elkaar in Oldeholtpade. Daar versloeg Leonidas de ploeg met gemak, het werd 18-9. Een week later versloegen de Leonidassers SIOS 3 uit Wolvega met 17-4. Doordat SCO concurrent Roreko versloeg, was Leonidas nog in de race voor de titel. SCO was door de overwinning al kampioen, dus een overwinning was nodig voor het kampioenschap.

Zo stonden beide ploegen afgelopen zondag weer tegenover elkaar, ditmaal in Noordwolde. De vakken van Leonidas waren ongewijzigd: Henry Bakker, Rick Vogelzang, Anna Hoogenkamp en Jildou Jonkers in de aanval. In de verdediging: René Zuil, Jarno Jonkers, Anita Dolstra en Samantha van der Veen.

Onder zomerse weersomstandigheden en onder belangstelling van veel publiek gaf arbiter Flapper van KC Lintjo om 10:30 uur het beginsignaal van de wedstrijd.

Beide ploegen begonnen voortvarend aan de wedstrijd. Het duurde enkele aanvallen voordat de korf werd gevonden, maar uiteindelijk was het Anna Hoogenkamp die het scorebord op 1-0 wist te zetten. En de volgende aanval was het weer raak; Hoogenkamp scoorde nogmaals van afstand.

Het ijs was gebroken, en Leonidas zette de lijn door. Samantha van der Veen scoorde van afstand de 3-0. De defensie van Leonidas gaf weinig weg, en na een onderschepping ging de bal snel weer naar het aanvalsvak van Leonidas en scoorde René Zuil uit een doorbraak. De tweede vakwisseling was een feit.

SCO wist de korf nog niet te vinden, en Leonidas profiteerde hiervan. De voorsprong werd verder uitgebouwd naar 5-0; een afstander van Henry Bakker was raak. Toen was het moment daar dat SCO de korf wist te vinden. Van afstand werd er 5-1 op het scorebord gezet.

Leonidas hield het hoofd koel met een voorsprong van vier punten. René Zuil en Anita Dolstra vergrootten die marge naar zes punten; beiden scoorden van afstand en zo stond het binnen mum van tijd 7-1.

De laatste tien minuten van de eerste helft waren ingegaan. SCO maakte haar tweede treffer van de wedstrijd. Via Henry Bakker behield Leonidas een ruime marge; Bakker scoorde van afstand de 8-2. De verdediging van Leonidas kon een laatste tegentreffer van SCO (afstander) niet meer voorkomen, en dus werd er met een 8-3 tussenstand gepauzeerd.

Na de pauze kwam Marylse de Ruiter in het veld voor Samantha van der Veen, die toch wel last had van haar schouder na een botsing met haar tegenstander in de eerste helft van de wedstrijd.

Met frisse moed werd er begonnen aan de tweede helft. SCO kwam weer een stapje dichterbij na een schot van afstand. Henry Bakker maakte van afstand zijn derde treffer, waarna SCO haar achterstand verkleinde tot drie punten; tweemaal achter elkaar scoorde de ploeg van afstand.

Bij een 9-6 tussenstand maakte René Zuil het tiende doelpunt voor Leonidas. Zuil scoorde van afstand. SCO presteerde in de tweede helft beter dan in de eerste helft en maakte de 10-7.

Jeugdspeler Kevin Hoen kwam in het veld voor Jarno Jonkers. Nu was het aanvalsvak van Leonidas weer aan zet. In een rommelige situatie wist Anna Hoogenkamp de bal te ontfutselen en te scoren uit een doorbraak: 11-7. De ploeg uit Oldeholtpade liet steeds meer horen dat het niet eens was met beslissingen van de scheidsrechter.

Scheidsrechter Flapper, die overigens een keurige wedstrijd floot, liet zich daardoor niet van de wijs brengen.

Nadat SCO de 11-8 had gemaakt, begonnen de overtredingen toe te nemen. Een vrije bal werd door René Zuil verzilverd. Na de vakwisseling werd wederom een overtreding van SCO bestraft met een vrije bal. Rick Vogelzang rondde deze kans af en zorgde voor wat lucht; 13-8.

Met nog enkele minuten speeltijd te gaan, bleef Leonidas strijden. De ploeg kon niet voorkomen dat SCO nog tweemaal de korf wist te vinden.

Uiteindelijk klonk dan het langverwachte eindsignaal en was de titel binnen. Leonidas won met 13-10. Beide ploegen zijn gedeeld kampioen, maar Leonidas bestrijkt de eerste plek op de ranglijst met een doelsaldo van +14 tegenover +11 van SCO.

Na de wedstrijd werden foto’s gemaakt van de kampioenen. Voorzitter Lourens Looijenga en penningmeester Hannes de Vries overhandigden het team drie taarten die nog snel bij hoofdsponsor Jumbo de Jong waren opgehaald. In het zonnetje werd de laatste dag van de competitie gezellig afgesloten.

Voor Leonidas scoorden: Anna Hoogenkamp (3x), Samantha van der Veen (1x), René Zuil (4x), Henry Bakker (3x), Anita Dolstra (1x) en Rick Vogelzang (1x).

Leonidas gaat zich nu opmaken voor de zaalcompetitie, waar het na enkele jaren van afwezigheid haar rentree in de vierde klasse zal maken.