Leonidas komt weer langs met oliebollen

Oliebollen horen traditioneel bij de jaarwisseling in Nederland. Voor de korfbalvereniging Leonidas is het verkopen van die bollen al net zo traditioneel. Al gaan de oliebollen al langer mee dan het bijna 70-jarige Leonidas.

Het frituren van deegstukjes vindt mogelijk zijn oorsprong in de landen rondom de Middellandse Zee. Farao Ramses III at al kleine broodjes in olie of heet vet gebakken. En Germaanse stammen offerden gefrituurd deeg voor de godin Perchta. In de Middeleeuwen werd het einde van de vastenperiode gevierd met oliekoeken, goed tegen de kou. En Portugese Joden - op de vlucht voor de Spaanse Inquisitie - namen het recept mee van oliekoeken met (gedroogde) zuidvruchten. De olie zou verwijzen naar de olie uit de eeuwig brandende lamp in de tempel van Jeruzalem. Hoe dan ook, we aten eeuwen oliekoeken, die vermoedelijk in de achttiende eeuw bollen werden.

In 1868 nam de Van Dale het woord 'oliebol' op, in Vlaanderen bleef de naam  'Smoutebol'. De Amerikanen noemen oliebollen 'Dutch doughnuts'. We eten daarvan gemiddeld acht per persoon per jaar eten. En volgens het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel laat de meerderheid zich bedienen. En voor die groep komt Leonidas op vrijdag 30 december in Noordwolde, Noordwolde-Zuid en Oosterstreek vanaf tien uur weer langs de deur. En ook staat er de hele dag een stand in de Meulepassage bij de C1000. De duizenden oliebollen worden voor de korfbalclub gemaakt door warme bakker Koos Kok.