Leonidas gaat strijden voor titel

Een aantal weken geleden leek de kans op een kampioenschap voor het eerste team van Leonidas verkeken. De competitie kreeg echter een verrassende wending, nadat naaste concurrent AVO een punt liet liggen vorige week.

Leonidas had een achterstand van vier punten op AVO 7. Maar met in totaal nog twee wedstrijden op het programma, had Leonidas alles weer in eigen hand. Het doel voor deze wedstrijd was dan ook overduidelijk: winst!

Zo reisde het eerste team van Leonidas afgelopen zondag volle moed af naar Assen. De vorige ontmoeting thuis eindigde in een 15-18 verlies voor de Noordwoldigers. Maar gezien de overige uitslagen in de competitie, was er ook vandaag van alles mogelijk.

Ruim op tijd aanwezig en goed geïnstrueerd door coach Laura Logtenberg, betraden de Noordwoldigers de gladde vloer van de zaal van de Marsdijkhal. De opstelling was als volgt: Rick Vogelzang, Eelco de Haan, Meta Stoelwinder en Lianne Ballast in de aanval. In de verdediging: Henry Bakker, Frank Vermeeren, Anna Hoogenkamp en Evelyn Knol.

Om 11:00 uur gaf de scheidsrechter het beginsignaal van de wedstrijd, en begon Leonidas volle moed aan de eerste helft. Leonidas begon sterk en overtuigend aan de wedstrijd. Via Lianne Ballast nam Leonidas al snel het initiatief. Ballast scoorde van afstand, en niet veel later maakte ze ook de tweede treffer.

Na de eerste vakwisseling bleef Leonidas scherp, en bouwde de voorsprong verder uit. Aanvoerder Henry Bakker maakte de 0-3, en via Anna Hoogenkamp kwam Leonidas op vier punten voorsprong. AVO maakte kort daarna haar eerste treffer van de wedstrijd; een van de heren scoorde onder de korf uit een klein kansje.

De Noordwoldigers bleven goede kansen creëren in het aanvalsvak, en ook de verdediging stond op scherp. Goed werk in het aanvalsvak van Leonidas leverde de groenwitten een strafworp op, die door Rick Vogelzang werd verzilverd. Na de volgende vakwisseling schoot Frank Vermeeren zijn team naar een 1-6 voorsprong.

De heren van AVO wisten hun achterstand te verkleinen, na tweemaal van afstand te scoren. Maar het deed Leonidas niet veel, en ook in de laatste fase van de eerste helft toonden de groenwitten veerkracht.

Lianne Ballast nam de 3-7 voor haar rekening, en Henry Bakker kon de 3-8 op zijn naam bijschrijven. Zodoende werd er met een 3-8 tussenstand gepauzeerd.

Voor Leonidas was het zaak om deze lijn in de tweede helft vast te houden. Het team had nu een knappe marge van vijf punten. Na een goede bespreking, werd de zaal weer betreden en kon er worden begonnen aan de tweede helft.

Het duurde niet lang voordat Leonidas de korf weer wist te vinden. Ditmaal was het Evelyn Knol die met een fraaie treffer van afstand de korf doorboorde. Eelco de Haan sleepte na de vakwisseling een punt uit een klein kansje, en zette daarmee de stand op 3-10.

AVO maakte achtereenvolgens haar vierde en vijfde doelpunt van de wedstrijd. Maar aanhaken bij Leonidas zat er niet bij. Via Anna Hoogenkamp werd het 5-11.

Ook na de vakwisseling die volgde na het doelpunt van Hoogenkamp, bleef Leonidas goed spel spelen. De ploeg gaf weinig kansen weg aan AVO, en benutte zelf wel de kansen. Meta Stoelwinder en Eelco de Haan wisten de korf beiden van afstand te vinden: 5-13.

De ploeg uit Assen maakte van afstand de 6-13, die door Evelyn Knol werd beantwoord met ook een schot van afstand. Daarna scoorden de Assennaren tweemaal van afstand, wat bijna de laatste stuiptrekking van AVO was.

In de slotfase van de wedstrijd maakte Frank Vermeeren het laatste doelpunt van Leonidas in deze wedstrijd. AVO scoorde nog eenmaal, en daarmee was een 9-15 overwinning voor Leonidas een feit.

AVO heeft nu 19 punten met een positief doelsaldo van 28, en is uitgespeeld. Voor Leonidas staat nog één wedstrijd op het programma. Met 17 punten en een doelsaldo van 40, staat Leonidas er goed voor en heeft alles in eigen hand.

Aanstaande zondag wordt er in Ruinerwold gespeeld tegen KIOS 4. Het is van belang dat Leonidas hier twee punten gaat verdienen. De wedstrijd zal worden gespeeld om 11:00 uur.

Doelpunten Leonidas: Lianne Ballast (3x), Henry Bakker (2x), Anna Hoogenkamp (2x), Rick Vogelzang (1x), Eelco de Haan (2x), Evelyn Knol (2x), Meta Stoelwinder (1x) en Frank Vermeeren (2x).