• Korfbal Totaal

LDODK oefent in Noordwolde tegen DVO

Als begin van het nieuwe korfbalseizoen heeft KV Leonidas een week voor het eigen jeugdtoernooi een mooie oefenwedstrijd weten te regelen.

LDODK uit Gorredijk, halve finalist in de zaal en verliezend finalist op het veld, speelt zaterdag a.s. met zowel het eerste als het tweede team op het kunstgrasveld in Noordwolde. Het tweede team van LDODK werd wel Nederlands kampioen.

Het was voor LDODK een "net niet jaar" en de kans om Friese historie te schrijven met een kampioenschap werd tegen DOS '46 uit Nijeveen misgelopen.

Marloes Frieswijk nieuw bij LDODK
Onder de spelers van LDODK bevinden zich drie spelers die wereldkampioen zijn geworden met TeamNL: Marjolijn Kroon, Erwin Zwart en de Stellingwerfse jonge topper Marloes Frieswijk. Vorig seizoen bekroonde de oud-speelster van SCO haar goede prestaties bij Blauw-Wit Amsterdam met een selectie voor het Nederlandse team.

Ze stapte met haar vriend Christian Dekkers over naar LDODK en verhuisde onlangs van Wolvega naar Gorredijk. Met haar wil trainer Henk Jan Mulder van LDODK in zijn tweede seizoen als hoofdtrainer wel proberen via de play-offs in de Korfbal League de zaalfinale te halen om het kampioenschap van Nederland.

DVO: jong en talentvol
Tegenstander is zaterdag DVO 1 en 2 uit Bennekekom, dat ook volop talent in huis heeft. Zo kwamen spelers over van de A1, dat het afgelopen seizoen veldkampioen werd.  Met 51 teams en 437 spelende leden is DVO een flinke club, waar de ervaren Ben Crum weer deel uitnaakt van de trainersstaf onder leiding van Richard van Vloten.

Hij was tot vorig jaar zomer daar de trainer en gaat zijn kennis eens in de week overdragen op de jonge Bennekomse selectie. Zo werd afscheid genomen van Romy Teunissen, Benjamin Verhoef en Marvyn Toonen. Wel kwam routinier Adriënne van Ofwegen over van KCC/SO natural. Meest opvallende speler bij DVO is de vaak onnavolgbare en snel schietende puntspeler Gertjan Meerkerk. Maar ook Koen van Roekel en Robbe de Wit zijn scorende spelers.

Julian Frieswijk vecht voor basisplaats
DVO maakte het in februari LDODK nog knap lastig en verloor nipt met 29-26 en wist zich uiteindelijk te handhaven in de Korfbal League. LDODK en DVO komen elkaar daar weer tegen, maar zitten op het veld in twee verschillende Ereklasse-poules. LDODK speelt sinds 2012 in de Korfbal League. Lieneke Pries en Julian Frieswijk (de broer van Marloes) zijn daar de opkomende talenten, die vechten voor een basisplaats. (Broer Pascal Frieswijk koos opvallend genoeg voor de overstap van Blauw Wit naar DOS '46.)

De ervaren Femke Faber is gestopt en Tim Flokstra is vertrokken naar TOP in Sassenheim. De fysiek sterke rebounder Wessel Bergsma kwam over van Mid Fryslân uit Grouw en wil weten waar zijn top ligt. Bergsma was aanvoerder van MF, dat afgelopen zaalseizoen degradeerde uit de hoofdklasse, maar wel LDODK versloeg in de noordelijke bekerfinale in Emmen.

De wedstrijd tussen de reserveteams is zaterdag om twee uur, om half vier spelen de eerste teams tegen elkaar op het veld aan de Elsweg. We vragen vanwege de kosten voor de ontvangst van de clubs wel een bescheiden entreevergoeding: tot 4 jaar gratis, vanaf 4 t/m 16 jaar 1 euro en volwassenen 3 euro. Er zijn programmaboekjes en een verloting met mooie prijzen.