Korfballers De Hoeve verdedigen beker

Vier ploegen hebben zich geplaatst voor de finale van de A.P. Buitenbeker. De finalisten strijden op dinsdagavond 12 juni op het veld van Korfbalvereniging Leonidas aan de Elsweg in Noordwolde om de titel.

De finalisten zijn Wêz Handich/DOW 2, De Granaet 1, KIOS 2 en titelverdediger De Hoeve 2.

Tijdens de halve finale in het Groningse Oude Pekela versloeg Wêz Handich/DOW 2 het WSS 2. De Granaet 1 uit Dokkum haalde de finale door winst op DES 1. KIOS 2 uit Ruinerwold versloeg op eigen veld EKC2000 1 uit Emmen en De Hoeve 2 versloeg Harich 1. Daarmee staan dezelfde verenigingen in de finale als een jaar geleden. Alleen voor Wêz Handich 1 uit Rottevalle komt nu dus Wêz Handich/DOW 2 in het veld. Het is voor KIOS 2 toch wel extra bijzonder om weer in de finale van de A.P. Buitenbeker te staan. De beker is vernoemd naar Arend Pieter Buiten, een bevlogen bestuurder en clubicoon van KIOS.

Vorig jaar in de finale op de velden van korfbalvereniging WSS troefde De Hoeve 2 op doelsaldo Wêz Handich (Rottevalle) en KIOS 2 (Ruinerwold) af. Het Dokkumer De Granaet eindigde als vierde en laatste. De Hoeve 2 verloor van Wêz Handich, dat op haar beurt tegen KIOS 2 verloor.

Voor de Hoeve is de finale in Noordwolde bijna een thuiswedstrijd. Vorig jaar nam De Hoeve al een grote supporterschare mee en dat zal nu vermoedelijk niet anders zijn.

Het is voor Leonidas de eerste keer dat de finale wordt georganiseerd in Noordwolde. De club heeft door de jaren heen veel ervaring opgedaan met het houden van toernooien. Het Leonidastoernooi was vele jaren het grootste van Nederland, maar heeft door de ontwikkeling van kunstgras en de ook dit jaar weer nadelige vakantiespreiding de laatste jaren een stapje terug moeten doen.

Verder is Leonidas ieder jaar de gastheer van het Weststellingwerfse schookorfbaltoernooi, in het kader waarvan de afgelopen week in Noordwolde 240 wedstrijden op één middag werden gespeeld.

In drie competitieronden worden de finalewedstrijden voor de A.P. Buitenbeker afgewerkt. De eerste competitieronde start om 19:00 uur, de laatste om 21:00 uur. Rond 21:40 uur is de winnaar bekend en kan de beker worden uitgereikt.