Koos Kok bakt met passie voor Leonidas

Nogal wat bakkers schieten in deze tijd van het jaar in de stress: de AD-oliebollentest. Een bakker in Schiedam kwam op van de zenuwen daardoor in een ziekenhuis terecht. Je kunt ook teveel passie hebben voor het vak.

De lekkerste oliebollen van Noord-Nederland zijn dit jaar volgens test Algemeen Dagblad weer eens te vinden bij Bakkerij Vliegendehond uit Wolvega (6e plek). De bakker krijgt een 9,5. Een fantastische prestatie, maar in alle eerlijkheid moet er dan ook wel bij vermeld worden dat niet alle bakkers aan deze vrijwillige test meedoen.

Echte Bakker Koos Kos in Noordwolde maakt al 30 jaar toch weer 20.000 tot 30.000 oliebollen, maar laat de test aan zich voorbij gaan. Hij is de vaste leverancier ook dit jaar van Leonidas. Voor Koos Kok is het uiteraard ook belangrijk dat mensen de oliebol lekker vinden.

Probleem is alleen dat niet iedereen dezelfde smaak heeft, wat ongetwijfeld ook geldt voor juryleden die de oliebollen testen. Het is voor een deel zelfs regionaal verschillend. In Brabant eten ze het liefst de oliebollen warm en niet te vet. In Noord- en Zuidholland moeten er krenten inzitten anders is het geen oliebol.

Fruitbollen gaan het echt niet winnen van de ouderwetse bol, met of zonder krenten.

Kortom: de test zegt Koos Kok helemaal niets. "Het risico dat ze je neerhalen is mij te groot."

De test kan behoorlijk kwetsend zijn. Zo kreeg een bakker in Groningen te horen dat hij bollen maakt "waar weinig vreugde aan te beleven valt". Dat valt dan nog mee, de oliebol zal maar worden aangeduid als "gefrituurd karton" of "een glinsterende vetspons gemaakt in motorolie".

En om begin december daar nu speciaal al voor klaar te staan, het komt volgens Koos Kok ook zo precies… Bovendien heeft succes in de test ook een keerzijde. "Je moet door de extra aanloop dan zo ongeveer een oliebollenfabriek bouwen van 30.000 euro, daar zit ik niet op te wachten, je moet het wel kunnen organiseren." (Hij heeft 15 personeelsleden aan de slag, deels parttime.)

Koos Kok draait er nu in de oude bakkerij aan de Hoofdstraat Oost in twee dagen 1600 oliebollen per uur door. Dankzij automatisering gaat dat een stuk sneller dan vroeger, toen je er meer mensen nodig had en veel meer ruimte. Met een grotere bak voor de olie zou het aantal nog opgevoerd kunnen worden tot 2000 per uur, maar dan moet de werkbank de bakkerij uit en die heeft Kok toch ook gewoon nodig.

En dus is Kook Kos tevreden met de toch niet geringe inbreng in de oliebollenverkoop onder de rivier De Linde. Zo gaan leden van KV Leonidas in Noordwolde en voetbalvereniging De Blesse op 30 december weer met door hem gemaakte oliebollen langs de deuren. Voetbalclubs Olyphia en Oosterstreek bakken wel zelf, maar op basis van de ingrediënten geleverd door Koos Kok. Hij heeft al met al duizend kilo meel klaar staan, maar hij heeft al eens op oudejaarsdag nog wat extra meel laten bezorgen.

Leveranciers bepalen vanuit deskundigheid ook mee hoe de oliebol wordt gemaakt. Het moet vooral een oliebol zijn die 'neutraal' is, interessant voor een grote groep mensen. Je moet ze dus volgens Koos Kok niet volstouwen met bijvoorbeeld stukjes appel of zout. "Ze moeten zo zijn dat je er nog eentje lust en niet dat je direct een vol gevoel hebt." En dus hebben zijn krentenbollen altijd iets meer krenten dan rozijnen. Hij werkt met een vast percentage.

Belangrijk is het gebruik van goede schone olie. Dus ook gezonde olie? Leveranciers denken daar volgens Koos Kos wel steeds meer over na. Koos Kos haalt olie uit België, die komt volgens hem goed op temperatuur en verbrandt niet snel. Hij let er goed op dat de temperatuur constant is - als temperatuur zakt worden ze vetter - en daarvoor moet je dus massa hebben. En daarom is Koos Kok blij met de sportverenigingen als Leonidas, die hem ook dit jaar weer een bepaalde zekerheid geven over afname.

Leonidas is omgekeerd weer zeer tevreden over de constante kwaliteit, want dat is bij het zelfbakken, wat de club toch ook tientallen jaren heeft gedaan, toch altijd weer een risico. Je krijgt dan een jaar later de rekening gepresenteerd. De reacties zijn eigenlijk al vijf jaar uitstekend. Maar er is altijd wel iemand die een oliebol te flauw of te zout vindt. Het blijft een kwestie van persoonlijke smaak.

Feit blijft dat klanten vertrouwen hebben in de kwaliteit van de echte bakkers, die volgens Kok het gevolg is van passie voor het vak. "Het gaat om je gedrevenheid als bakker en dat ben ik wel. Het moet gewoon af en goed wezen. Dus wachten tot de volle zeven minuten om zijn en ze er niet eerder uit de olie halen omdat je haast hebt."

Maar of je nu oliebollen koopt of zelf bakt: geniet van de traditie, van de sfeer en alles wat daarbij hoort.