Jubileumfeest maakt heel veel krachten vrij

Oud-leden van Leonidas die in sommige gevallen al geen vijftien jaar meer gekorfbald hadden pakten zaterdag de bal weer op en speelden onderling flink aangemoedigd een wedstrijd...

...voor de feesttent van de jubilerende korfbalvereniging Leonidas in Noordwolde.

En dat ging de meeste oud-spelers in de hitte zo goed af dat ze nu hebben aangekondigd samen een team te vormen dat in actie wil komen bij de opening van het nieuwe kunstgrasveld.

Dat kunstgrasveld was ook een duidelijk thema tijdens de gezellige receptie onder tropische omstandigheden. Daar stonden oud-leden op om Leonidas te helpen deze dure klus te klaren.

In de groen-witte feesttent zaten onder de 130 gasten zelfs mensen die al in de oorlog bij Leonidas actief waren, zoals Sijgje Witmus-Van der Walle, die in 1944 al in het rotandorp korfbalde en ook de naam van Klaasje Looijenga-Klein staat op een ledenlijst uit 1945.

Erelid Hilly de Boer uit Westerbork was er ook bij. Ze stapte in 1946 de club binnen en trouwde in 1955 met een ander clubicoon: Jan Mooy. In de tent zaten verder oud-voorzitters zoals Jolle landman, Henk Dam, Roel de Jonge, Timo Veen, Immie van der Veen Dirk Landman en Berend de Jong.

Een aantal van hen werd door voorzitter Lourens Looijenga naar voren gehaald. Ze waren eerder dit jaar door de leden benoemd tot erelid of erevoorzitter. Jolle Landman en postuum Luuk Veen werden erevoorzitter. En benoemd tot erelid werden Henk Witmus, Jannie Landman-De Vries, Henk de Vries (postuum), Jan "J.P." de Vries (postuum), Jannie Mulder-Scheer (postuum), Berend de Jong, Marcel Mol, Timo Veen, Roel de Jonge en Lenie Vogelzang.

Jolle Landman, Jannie Landman-De Vries, Berend de Jong, Timo Veen, Roel de Jonge en Lenie Vogelzang namen persoonlijk de bloemen in ontvangst (enkele ereleden waren verhinderd). Zowel Berend de Jong als Jolle Landman benadrukten dat de titel ook een waardering was voor het totale bestuur dat in het begin van de jaren zestig Leonidas van de ondergang redde. Er waren toen nog maar vijftien leden. Een paar jaar later was Leonidas Nederlands kampioen bij de junioren.

Jolle Landman kreeg vervolgens het eerste exemplaar aangeboden van het jubileumboek "Leonidas, deel van ons leven", dat voorzitter Lourens Looijenga over ruim honderd jaar korfballen in Noordwolde heeft geschreven.

Jolle Landman maakte van de gelegenheid gebruikt om namens zijn vrouw een vorstelijk gebaar te maken. Hij liet zijn groen-witte-hart spreken en bood een cheque van tienduizend euro aan voor het kunstgrasveld, wat leidde tot een ovationeel applaus.

Hoofdsponsor Jumbo De Jong deed vervolgens met 2500 euro ook een flinke duit in het zakje. Hij meldde namens een andere plaatselijk ondernemer Alexander van der Goot, dat twee bedrijven van Van der Goot ook ieder 1000 euro schenken. Leonidas lijkt daardoor zonder al te veel zorgen in juni met de aanleg van dat kunstgrasveld te kunnen beginnen.

Bovendien gaven dit soort momenten, vooral ook de mooie oude verhalen van de geëmotioneerde Jolle Landman, heel veel positieve energie aan het bijzonder geslaagde feest.

Districtsvoorzitter Adde Klaas de Boer bood een jubileumbord aan met het logo van de vereniging.

Hij onderstreepte het belang van toch ook kleine clubs om zo lang mogelijk in het eigen dorp te blijven korfballen. Liever samenwerken dan fusies was zijn advies en roemde de manier waarop de drie clubs Leonidas, De Hoeve en Forward dat nu samen doen.

Hij benadrukte ook de regionale voortrekkersrol van Leonidas al jaren bij de kangoeroes, de allerjongste jeugd. En ook De Boer maakte duidelijk dat kunstgrasveld in de toekomst toch echt niet meer weg te denken valt in de korfbalsport, het zorgt er voor dat het korfbal zich ook speltechnisch verder ontwikkelt.

Wethouder Frans Kloosterman weet dat inmiddels ook, hij meldde dat hij net twee nieuwe velden heeft mogen openen in zijn gemeente.

Het laatste lid dat bijzondere aandacht kreeg van het bestuur was Wolter Benthem. Het is niet precies meer na te gaan, maar Wolter korfbalde al rond 1964/1965 op de huidige ijsbaan in het dorp, nog voor de realisatie van sportpark De Spokedam. Wolter korfbalt nog steeds in het midweekteam en daarvoor kreeg hij een bondsspeldje en oorkonde voor vijftig jaar lidmaatschap van Leonidas en de korfbalbond.

Na het officiële gedeelte vormden zich op deze zwoele avond overal rond de tent groepjes mensen, die tot in de late avond veel met elkaar te bespreken hadden. En het lijkt dus aan het begin van het nieuwe seizoen een vervolg te zullen krijgen.