International Erwin Zwart geeft korfbalclinic

De D- en C-jeugd van Leonidas en deels ook De Hoeve kregen op een stralende zondagmorgen korfballes van niemand minder dan LDODK-international Erwin Zwart (24).

Het werd een uitermate leerzame en inspireerde ochtend voor spelers, jeugdtrainers en ook de grote groep meekijkende ouders.

Erwin Zwart doet eigenlijk het hele jaar niets anders dan korfballen. Als international heeft Zwart een A-status bij sportkoepel NOC*NSF. Het betekent dat hij kan leven van zijn sport. Hij beseft dat hij daarmee een bevoorrecht mens is, hij is fulltime met korfbal bezig.

Als international verblijft hij veel op sportcentrum Papendal, waar hij samen traint met de beste spelers van de Korfbal League, en dus van de wereld.

Veel tijd stopt hij in de Korfbalschool Noord in Gorredijk. Dat is zijn eigen initiatief om de sport in Friesland naar een hoger niveau te tillen. Wekelijks traint hij jonge korfballers van diverse verenigingen.

Hij behoort tot de "Korfbalstars" die het land doorreizen om jeugd bij te scholen met nieuwe inzichten en oefeningen uit de Korfbal League. Samen bezoeken ze zeker 200 evenementen per jaar. De organisatie "Korfbalstars" is in 2010 opgericht door topkorfballers Tim Bakker en André Kuipers, met als doel het korfbalniveau van spelers en clubs te verhogen.

Bewonderende blikken zondag als er door Erwin in zijn oranje shirt van het nationale team een oefening werd voorgedaan. Het leek allemaal zo gemakkelijk als je bijna twee meter lang bent. Maar een bal schieten in de sprong, links gooien als je rechts bent of een bal achter de rug langs spelen kost heel wat uren training. Maar ze snappen allemaal direct hoe hij het bedoelt en er wordt veel gelachen.

Aan alles zag je zondag dat het geven van zo'n clinic Erwin Zwart heel soepel afgaat, alsof hij nooit anders dan met deze jeugd van Leonidas is omgegaan. Heel snel kent hij ook namen van spelers.

Met zijn kennis en uitstraling maakte hij er een prachtige happening van, zonder flauwekul. Hij stond er niet als vedette - "er zijn echt betere internationals" - maar gewoon als zichzelf.

En hij is ook niet te beroerd om na afloop handtekeningen uit te delen en op de groepsfoto te gaan, zodat de aanwezige jeugd met een nog prettiger gevoel weer naar huis ging. En na afloop nog even op weg naar huis een "appje" naar de club: "Het was erg leuk om te doen, enthousiaste kinderen."

Foto's van de korfbalclinic vind je in het fotoarchief.

{youtube}t_9681tpIqM{/youtube}