In Memoriam: Sierd Vogelzang

Met het overlijden van Sierd Vogelzang verliest Leonidas een clubman in hart en nieren. Sierd kreeg woensdagnacht enorme buikpijn. Samen met Femmie wist hij het ziekenhuis in Heerenveen te bereiken en liep ook op eigen kracht naar binnen. Al snel bleek dat zijn aorta was gescheurd. Ondanks een geslaagde operatie was het bloedverlies te groot om dit te kunnen overleven. Sierd overleed op de vroege ochtend van 14 februari op 77-jarige leeftijd.

Sierd was het boegbeeld van een familie die enorm verbonden is aan Leonidas. De laatste jaren was Sierd, samen met Femmie, vooral supporter van de eigen kleinkinderen in het eerste team van Leonidas.

Met Sierd kon je altijd praten over vroeger. Eigenlijk was Sierd per ongeluk bij Leonidas terecht gekomen. Hij was bovenal VKV-er, lid van de korfbalclub van Vinkega.

Net als later de school, redde die club het niet meer in 1965 en fuseerde op een zondagmorgen met 37 stemmen voor en 1 stem tegen met buurtclub Leonidas. Die naam bleef bestaan en aan de clubnaam werd Vinkega toegevoegd.

Met zes jeugdspelers van VKV wist Leonidas een sterk juniorenteam te vormen, dat in 1969 kampioen van Nederland zou worden.

Sierd was op het moment van de fusie zeven jaar getrouwd met zijn Femmie, die ook in het eerste (en enige) seniorenteam van VKV speelde. Femmie was na de geboorte van zoon Thomas in 1959 blijven spelen. Dat was voor die tijd heel bijzonder. Bij Leonidas kwam het echtpaar in het tweede terecht, samen met Lubbert Kruithof, Roelf Hoffman, Henk Hankel, Jellie Bos, Renske Otten, Rennie Veldhuizen, Sinie van Veen en Jelly Dijkstra. Heel lang heeft Sierd het daarin niet volgehouden, zijn knieen gooiden roet in het eten. Korfbal bleef, naast zijn boerderij, toch zijn passie.

Zelfs de oliecrisis kon hem niet stoppen. Toen heel Nederland op een autoloze zondag in 1973 stil stond ging Sierd met een juniorenploeg op brommers naar Steenwijk en werd de wedstrijd gewoon gespeeld.

1973 was het jaar waarin Leonidas voor de tweede keer in haar bestaan de eerste klasse bereikte met spelers als Jannie en Jolle Landman, Jelke Nijboer, Nico de Nekker, Henk de Vries, Eise Jager en Paul Verra. Sierd hield zich ook bezig met het tweede. Het was een gezellige coach, die hield van de vele feestavonden en genoot van de 'lange weekeinden'; bustochten die de veteranen van Leonidas organiseerden naar Parijs (tweemaal), Londen en Berlijn. Vooral het vierde en vijfde van Leonidas waren partygangers, met Femmie als coach.

Sierd boekte als jeugdcoach mooie successen, zoals de kampioenschappen met de junioren in 1980, 1982 en 1985. Naast vrijwilliger, was hij daarna vooral supporter van zoon Thomas en zijn echtgenote Lenie, die in het eerste speelden. De afgelopen jaren genoot Sierd zichtbaar van de prestaties van zijn kleinkinderen Rick en Patty. Wat moet hij trots zijn geweest toen een jaar geleden op een woensdagavond laat er een heel vak 'Vogelzangs' op het veld stond.

Altijd betrokken, altijd goed gehumeurd, een markante man. Sierd Vogelzang hoorde bij de inventaris van onze club en laat letterlijk een lege plek langs de lijn achter. We zullen hem missen. We wensen Femmie en de andere familieleden veel sterkte toe met dit grote verlies.