Gemeente verruimt alcoholgebruik in sportkantines

De gemeente Weststellingwerf komt met een nieuwe regeling voor het schenken van alcohol in sportkantines. In de praktijk betekent het dat vanaf 1 januari er veel meer mogelijk is dan nu. En dus zijn horecabedrijven woedend.

Vanavond was er een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis, waar vooral boze horecaondernemers zaten die niet eens waren uitgenodigd. Ze hadden de plannen gelezen in het nieuwsblad Stellingwerf.

De brief met het voorstel was alleen uitgegaan naar paracommerciële rechtspersonen, zoals sportverenigingen. Overigens had Leonidas een brief gekregen met daarin de verkeerde nieuwe tijdstippen dat de bar open mag, dat leek op een forse beperking i.p.v. een verruiming van de mogelijkheden.

Nu is het zo dat tot twee uur na de laatste wedstrijd alcohol geschonken mag worden. In het nieuwe voorstel mag de bar open op werkdagen van 20:00 uur tot 22:00 uur en op zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 23:00 uur. En voor feestjes is het zelfs mogelijk de tap tot 1.00 uur te openen.

De nieuwe regels moeten op 1 januari in gaan en vloeien voort uit een wijziging van de drank- en horecawet. De nieuwe DHW vermeldt dat gemeenten in een verordening maatregelen moeten nemen om oneerlijke mededinging van paracommerciële instellingen, zoals sportverenigingen, ten aanzien van reguliere horeca te voorkomen. De gemeenten moeten voor 1 januari 2014 hiertoe een verordening hebben opgesteld.

Maar horecabedrijven, zoals restaurant De Duker, vinden juist dat de concurrentie van sportverenigingen nu alleen maar groter wordt. Versnipper het maar." Ze waren tevreden met de bestaande regeling. Het is ons als Leonidas ook niet bekend dat de regels worden verruimd omdat sportverenigingen dat zou graag willen.

Het belang zit vooral bij de gemeente. De nieuwe regels zijn ambtelijk makkelijker te controleren en te handhaven. Elke gemeente moet de afweging maken tussen de belangen van de horecaondernemers en die van de participatie van burgers aan ideële instellingen zoals sportverenigingen voor wie de horeca inkomsten net zo goed cruciaal zijn.

NOC*NSF heeft geen indicaties dat de sportvereniging significant oneerlijke concurrentie veroorzaakt. "Sterker nog, vanuit gemeenten bereiken ons eerder signalen dat de aanwezigheid van actieve ideële instellingen zoals sportverenigingen in gemeenten juist een aanzuigende werking hebben in de richting van lokale horeca. Een intensief verenigingsleven maakt een gemeente levendiger en aantrekkelijker." De horecaondernemers in Weststellingwerf denken daar heel anders over en gaan stappen nemen.