Eerbetoon Leonidas aan Thijs Menger

Korfbalvereniging Leonidas in Noordwolde staat op 3 januari stil bij het overlijden van oud-penningmeester en verzetsman Thijs Menger, die in 1945 werd afgevoerd naar een concentratiekamp in Duitsland.

Er is nooit meer iets van hem vernomen.

Het is 29 december en 3 januari zeventig jaar geleden dat bij twee razzia's tientallen inwoners van Noordwolde worden opgepakt. Daaronder zijn enkele bestuursleden van KV Leonidas: Gerrit Schulting en Thijs Reint Menger. Ze zijn dikke vrienden en zijn ook samen actief bij de gymnastiekvereniging Togido. Dat geldt ook Gijs Krol.

Deze mannen komen in 1942 samen in de keuken van het huis van de familie Menger met het idee om in Noordwolde 'maar weer eens' een korfbalclub op te zetten. Er was inderdaad al eens eerder in het dorp gekorfbald. (In 1913 houdt Togido al korfbal-seriewedstrijden.)

Tijdens de oorlog op 15 mei 1942 is er een bijeenkomst, op 29 mei is de vereniging een feit en wordt Coen Jansen voorzitter, Gerrit Schulting secretaris en Thijs Menger penningmeester. In 1944, als er al niet meer gekorfbald kan worden door de oorlog, wordt Gerrit Schulting voorzitter.

Op 29 december wordt Schulting samen met o.a. Thijs Menger en even later ook Gijs Krol als gevolg van verraad opgepakt. Schulting, als enige van de drie niet in het verzet actief, wordt na vier weken vrijgelaten. Menger keert niet terug uit een Duits concentratiekamp.

Het Leonidas-bestuur heeft het Rode Kruis-dossier opgevraagd. Daarin staat dat Menger en anderen op 28 maart uit concentratiekamp Neuengamme zijn afgevoerd met een bus. Daarna zijn er geen getuigen die hem nog gezien hebben. Het Rode Kruis neemt aan dat hij 'met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' naar het Kamp Hannover-Stöcken is gebracht.

Menger is daar overleden of behoorde tot de groep die geëvacueerd is naar Bergen-Belsen of die op dodenmars gaat naar uiteindelijk het stadje Gardelegen. Mocht hij daar nog levend zijn aangekomen, dan bestaat de kans dat hij tot de ruim 1016 gevangenen heeft behoord die op de avond van 13 april - de dag dat Noordwolde wordt bevrijd - in een graanschuur door bewakers worden gedood.

De uitgemergelde Krol overlijdt na thuiskomst en wordt eind 1945 door verzetsmensen naar zijn graf op de begraafplaats in Noordwolde gedragen. Menger is dus feitelijk nog altijd vermist.

Voorzitter Gerrit Schulting schrijft na de bevrijding in het jaarverslag van Leonidas over 1944: "Van Thijs nooit iets gehoord." Pas in 1946 wordt een nieuwe penningmeester benoemd.

Het huidige bestuur van Leonidas vindt het alsnog tijd voor een passend eerbetoon aan bestuurslid, medeoprichter en verzetsman Thijs Menger. Vanaf de nieuwjaarsreceptie op 3 januari draagt het pleintje voor de kantine "De Elseprop" zijn naam. In het bijzijn van twee hoogbejaarde zussen van Thijs Menger wordt een naambordje onthuld. Het bestuur hoopt dat dit voor leden en genodigden een extra reden is om de receptie te bezoeken.