"Een beetje Boerenstreek" in Noordwolde

Een goede zaak. De gemeente Weststellingwerf heeft dan toch zelf plannen ingediend voor de zogenaamde NUON-pot van de provincie: € 10,5 miljoen voor het project "Energiek Noordwolde".

Het project beslaat cultuurtoerisme, een woonzorgcentrum en opwaardering van het centrum. Recreatie en toerisme: gedeputeerde Jannewietske de Vries had al 166 voorstellen op dat terrein liggen in de stapel van zeker 300 voorstellen. Van de pot van 300 miljoen is al 100 miljoen verdeeld.

De rest gaat naar projecten die de Friese samenleving blijvend versterken. Maar dat vooral de recreatiesector steun vraagt, is de gedeputeerde wel duidelijk. Van fietspaden aanleggen tot vaarten weer uitgraven. Jammer genoeg zal dat niet het Weststellingwerfse idee zijn achter het opwaarderen van het centrum. De kans om dat te doen is bij de vorige "opwaardering" gemist.

Al die investeringen in Noordwolde waren nu minder noodzakelijk geweest als in de jaren zestig de historische blunder niet was gemaakt de vaart te dempen. Dat was pas karaktermoord op een dorp. Sindsdien werken alle lapmiddelen niet of nauwelijks.

Ik ben uiteraard blij met iedere poging mijn geboortedorp nieuw leven in te blazen, maar zet toch wat kanttekeningen.

Burgemeester Van Klaveren riep een week geleden in deze krant dat hij net als in Appelscha recreatie en toerisme met het NUON-geld wil concentreren langs de Elsweg: "een beetje zoals ze dat op de Boerenstreek in Appelscha gaan doen".

De sportvelden kunnen wel verplaatst worden naar beschikbare grond bij de renbaan. Van Klaveren had dat een jaar eerder ook al voorgesteld, maar gek genoeg hoor je de verantwoordelijke wethouder er nog steeds niet over. Is dit eigenlijk wel een college-standpunt?

Die wethouder heeft namelijk net tienduizenden euro's uitgeven aan het afronden van de privatisering van de sportvelden in Noordwolde. Geld dat door Olyphia en Leonidas geïnvesteerd is in nieuwe velden met nieuwe lichtmasten.

De korfbalclub is nu al ruim een jaar bezig voor eigen rekening de kantine op te knappen. Onlangs is alle alle bestrating rond het pand hersteld en is in het eigen pand een nieuwe tegelvloer gelegd. Voor een kleine club zijn dat grote investeringen, die - als het aan de burgemeester ligt - dus voor niets zijn gedaan. Je mag dus hopen dat alle onrust en onzekerheid die hij nu veroorzaakt geen losse flodder is. Je zult bij de provincie toch ook met een uitgewerkt plan moeten komen.

Ik ken dat plan niet. En eerlijk gezegd denk ik ook niet dat dit bestaat. Ook in het plan "Buitengewoon Noordwolde", waarachter de burgemeester zich verschuilt, staat niet aangeven welke vorm van recreatie aan de Elsweg economische kansen biedt. Alleen bebouwing levert geld op. Maar een markt voor nog meer bungalows of nog een camping is er niet.

Het prestigieuze bungalowproject Het Palet is een mislukking geworden en in "Buitengewoon Noordwolde" wordt zelfs voorgesteld een deel van deze wildernis te bestemmen als parkeerplaats.

Het paardenhotel maakte veel tongen los, maar ondanks het "ja" van de raad groeit er ook nu weer maïs op het land op de hoek Mauritsweg-Elsweg.

Vakanties naar het buitenland doen het volgens CBS-cijfers ondanks crisis en hoge werkloosheidscijfers momenteel beter dan vakanties in eigen land, met Drenthe uitgezonderd.

Een vergelijking maken met de Boerenstreek in Appelscha, die helemaal verpauperde na het vertrek van pretpark Duinen Zathe, is weinig origineel en discutabel. Dat gebied wordt nog gedragen door kleinere horecabedrijven, die aan een langgerekt plein komen te liggen met daarop een klimtoren. Of dat de toeristen terugbrengt in het dorp? De tijd dat Appelscha voor iedere Fries buitenland was, is toch ook voorbij.

Hotels op toplocaties in Doldersum, Havelte en Frederiksoord hebben geen bestaansrecht. Zelfs een beheerder te vinden voor een kiosk bij de Spokeplas was al lastig genoeg. Geld halen bij de provincie om drie sportclubs uit te kopen is misschien nog wel te doen, los van de gek genoeg helemaal niet gestelde vraag of ze willen verhuizen. Maar dan: welke ondernemer durft het nu aan te investeren, voor zover een bank daar ook aan mee zal werken? En is het dan meetbare extra werkgelegenheid (voorwaarde provincie) of verplaatsing van werkplekken?

Ik ben blij met een visionaire bestuurder als burgemeester Van Klaveren, maar waar blijft de onderbouwing van zijn visie? En is de raad van Weststellingwerf net zo passief als die van Ooststellingwerf? Die heeft van verplaatsing Duinen Zathe nooit een politieke keuze gemaakt, ze kon slechts al dan niet instemmen met visie college. Geen enkel debat over de gevolgde koers.

De braakliggende bouwterreinen aan de Elsweg en splinternieuwe lege winkelpanden in centrum van Noordwolde zijn het gevolg van visionair denken én een falende kennis van de markt. Maak die fout niet weer. Ik vrees dat "een beetje Boerenstreek in Noordwolde" niet alleen op mij geen indruk maakt, maar ook niet op Jannewietske de Vries.

(Column van Leonidas-voorzitter Lourens Looijenga in Stellingwerf 17 juli 2013)