DOS '46 en Friesland

Ook dit jaar kent de selectie van DOS '46 maar liefst zes spelers die drie keer per week de Fries-Drentse provinciegrens overtrekken om een balletje te gooien. Dat laatste klinkt vrijblijvend, maar is dat allesbehalve.

Neem Jetze de Jong. De 19-jarige speler uit Oudega kwam in de zomer van 2012 voor maar één doel naar Nijeveen: met de A-junioren de landelijke zaalfinale halen in Ahoy. In het rood-zwarte shirt van de Drentse club werd die droom vorig seizoen werkelijkheid. Dat PKC uit Papendrecht er met de winst vandoor ging deed niets af aan de droom. "Alleen al het bereiken en het spelen van de finale is al geweldig."

Dit seizoen maakte de voormalige speler van Quick '21 de overstap naar de senioren van DOS '46. Na een korte periode in de hoofdmacht, speelt De Jong nu zijn wedstrijden in het reserveteam. "Het bevalt me daar goed, maar het was wel even wennen. Op het veld zat ik nog in het eerste, maar in de zaalcompetitie kwam ik in het tweede. Dat was een mentale klap, waar ik uiteindelijk wel sterker van geworden ben."

Hoewel De Jong een stapje terug moest doen, blijft de jeugdinternational hongerig naar successen. Het liefste viert hij die bij DOS '46, dat met het vlaggenschip op het een-na-hoogste niveau, de hoofdklasse, acteert. "Ik ben naar DOS '46 gekomen om te presteren en heb als doel om ooit in de Korfbal League te spelen. Als dat op termijn kan, blijf ik bij DOS '46. Het is een grote club waar de zaken goed geregeld zijn. Mensen hebben veel voor elkaar over. En het is een gezellige vereniging met veel leeftijdsgenoten die ook in de selectie zitten."

De Jong doelt daarmee onder andere op drie andere Friezen: Marrit van Zwol (18) uit Heerenveen, Nynke Sinnema (20) uit Grou en Marcel Koelma (20) uit Oldeholtpade. Ook zij maakten de overstap vanuit Fryslân richting Drenthe.

Waar De Jong al eens was geswitcht van vereniging, van Quick '21 naar Hoogkerk, sloten Van Zwol (Heerenveen), Sinnema (Mid-Fryslân) en Koelma (SCO) het boek bij de club waar ze vanaf hun zesde levensjaar korfbalden.

Zo kwam er voor Koelma een einde aan zijn tijd bij de blauwhemden uit Oldeholtpade en verliet hij de SCO voor DOS '46. Na een aantal gesprekken met zijn huidige club waren er op sportief vlak geen twijfels. Dit was de club waar hij het "hogerop kon proberen".. Hij zette een punt achter zijn periode bij SCO.

Bron: Friesch Dagblad. Marcel Koelma is jeugdtrainer bij Leonidas.