De Hoeve schrijft historie

De term "geschiedenis schrijven" wordt in de sportwereld te pas en te onpas gebruikt. Maar als het een keer gerechtvaardigd is, is dat in het geval van de korfballers van De Hoeve, zo stelt het Friesch Dagblad terecht.

Via een 10-17 zege op DOS Kampen zijn zij er gisteren in geslaagd om te promoveren naar de hoofdklasse van het veldkorfbal. En dat voor een dorp van 400 inwoners. "Oftewel: uniek", zoals Marten Vonk (67) -al veertig jaar voorzitter- zegt.

Met drie duels te gaan en vier punten voorsprong stelde De Hoeve als koploper van de overgangsklasse A gistermiddag in een rechtstreeks duel met nummer 2 DOS Kampen het kampioenschap en daarmee promotie op indrukwekkende wijze veilig. Het is voor het eerst in de clubhistorie dat de korfballers in de veldhoofdklasse, het een na hoogste niveau van ons land, uit mogen gaan komen. Alleen daarom is het al een bijzondere prestatie.

"Maar zeker ook als je kijkt naar waar we vandaan komen en hoe we zijn", weet Vonk. In 2006 speelde de ploeg nog in de derde klasse.

Daarna vierde de club het ene feestje na het andere, want op het veld en in de zaal wisten de korfballers zich in drie jaar omhoog te spelen naar de overgangsklasse. In het laatste zaalseizoen was SCO net even sterker. Maar nu is toch die grote stap gemaakt. De Hoeve dankt het succes aan het al lang spelen met hetzelfde jonge en gretige team.

Het bestuur van KV Leonidas feliciteert bestuur, spelers en coach Sake Koelma met deze mijlpaal.