Cheque Rabobank voor Leonidas

Namens de Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland bood medewerker Henk de Vries donderdagmiddag Leonidas-voorzitter Lourens Looijenga een cheque aan.

Het gaat om een bedrag van 3193 euro voor de aanschaf van een op afstand bedienbaar elektronisch scorebord. Leonidas had voor de financiering een beroep gedaan op het Coöperatiefonds van de Rabobank.

Het Coöperatiefonds heeft als doel een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid binnen onze regio, zonder winstoogmerk. Daarom stort de bank jaarlijks een deel van de nettowinst in het fonds. Hieruit ontvangen sociaal- maatschappelijke en culturele initiatieven uit het werkgebied van Rabobank Heerenveen-Zuidoost Friesland een bijdrage. Zo vloeit de winst terug naar de gemeenschap en doet de bank wat terug voor de samenleving. Bij het Coöperatiefonds gaat het niet om sponsoring.

In totaal lagen er dit jaar bijna 50 aanvragen op tafel bij een speciale commissie waarvan er 20 zijn gehonoreerd. In het gebouw van de Rabobank in Noordwolde kreeg niet alleen Leonidas, maar ook de stichting "Oud Finkega" een cheque. De stichting wil van de kerk van Vinkega een gemeenschapscentrum maken, maar er is bijvoorbeeld geen water en elektriciteit.

Dat Henk de Vries namens de bank de cheques uitreikte had ook een reden. Hij is voor de regio Noordwolde benoemd tot ambassadeur. De rol van ambassadeur is in het leven geroepen omdat bankieren steeds onpersoonlijker wordt. Bankkantoren worden steeds minder bezocht en bankieren wordt steeds meer online gedaan. Dit heeft tot gevolg dat bankkantoren verdwijnen uit de dorpen. Omdat de Rabobank toch betrokken en dichtbij wil blijven zijn er de ambassadeurs.