C1 kampioen na zwaarbevochten zege

Het C1-team van coach Henry Bakker is na een zwaarbevochten zege op SCO C1 kampioen geworden. Het team won thuis met 5-4 van de ploeg uit Oldeholtpade.

De vorige ontmoeting eindigde in een 4-6 overwinning voor de Noordwoldigers, na een moeizame wedstrijd. De verwachting was dan ook dat het vandaag niet veel anders zou zijn. Bovendien kon SCO in theorie ook nog kampioen worden.

Er werd met frisse moed begonnen aan de wedstrijd. Met veel publiek aan de zijlijn, begonnen Marleine Ballast, Linda Jager, Erwin Wermink en Maaike van der Goot in de aanval. In de verdediging begonnen Ilse Jager, Elise Bakker, Charlotte de Jong en Sigrid van den Akker.

De gasten lieten zien dat ze niet voor niets waren gekomen. Aanvallen van Leonidas werden behoorlijk bemoeilijkt, en de ploeg verdedigde veel voor. Het eerste doelpunt viel dan ook voor de gasten, die van afstand de korf wisten te vinden.

Volgende aanvallen van de groenwitten leverden ook niets op. SCO sleepte een punt uit een doorbraak, en kwam op een 0-2 voorsprong. Niet veel later werd het zelfs 0-3, en leek het er op dat Leonidas zich niet zou herpakken.

Maar uiteindelijk wisten de Leonidassers dan toch te scoren. SCO was erg gefocust op het voorverdedigen, waardoor Ilse Jager een punt kon slepen uit een omdraaibal. Maar SCO behield een ruime marge, door voor de pauze nog eenmaal te scoren.

Met een 1-4 achterstand voor Leonidas werd er gepauzeerd.

De opdracht was duidelijk; er moest verandering komen in het spel van Leonidas, want zo ging het hem niet worden. In de pauze werden nieuwe aanwijzingen gegeven, en werden de koppen goed bij elkaar gestoken. Iedereen was gemotiveerd om het tij in de tweede helft te keren.

Na de pauze kwam er een heel ander C1-team van Leonidas uit de kleedkamers. Het spel werd breder opgezet, en het tempo ging flink omhoog. En daar was Maaike van der Goot haar tegenstander te snel af. Een doorbraak leverde het tweede doelpunt van Leonidas op.

Nadat Ilse Jager via een klein kansje 3-4 op het scorebord wist te zetten, kwam de motivatie en het geloof in een overwinning weer terug.

SCO was overrompeld door het “nieuwe” spel van Leonidas, en begon steeds meer fouten te maken. De verdediging van Leonidas deed uitstekend werk onder de korf, zodat de aanvallen van SCO kort duurden.

Het werd helemaal feest toen Charlotte de Jong de gelijkmaker wist te maken. Maar de strijd was nog niet gestreden, en SCO gaf nog niet op. Toch had Leonidas duidelijk de overhand en wist mede dankzij veel onderscheppingen de bal snel weer terug te krijgen naar het aanvalsvak van Leonidas.

En daar viel dan eindelijk die belangrijke treffer die het C1-team op voorsprong bracht. Met een fraaie afstander schoot Linda Jager de ploeg naar een 5-4 voorsprong. Het was nu zaak om de verdediging goed op slot te houden, en lange aanvallen op te zetten.

Het verdedigingsvak zette alle zeilen bij om SCO zoveel mogelijk kansen te ontnemen, en dat lukte.

In het aanvalsvak van Leonidas werd de bal veel rondgespeeld en kon er tijd worden gewonnen. Na enkele spannende minuten klonk dan eindelijk het eindsignaal van de wedstrijd: kampioen!

Voorzitter Lourens Looijenga feliciteerde het team en reikte de medailles uit. Verenigingsfotograaf Jelle Grasmeijer maakte nog enkele foto's, waarna coach Henry Bakker twee flessen champagne aanbrak. Daarna was het natuurlijk tijd voor de rondrit door het dorp, patat met frikadellen en met z'n allen in sporttenue onder de douche.

Aanstaande zaterdag staat de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma. Er wordt dan uit gespeeld tegen Mid-Fryslân C2, waarvan thuis werd gewonnen met 10-8. Als Leonidas verliest, kan DOS ’46 C3 nog een gedeelde kampioensplaats innemen naast Leonidas. Uiteraard gaan de Leonidassers voor de volle overwinning.

Doelpunten Leonidas: Ilse Jager (2x), Maaike van der Goot (1x), Charlotte de Jong (1x) en Linda Jager (1x).