• Wij maken Leonidas nog groener!
  • SponsorKliks
  • Korfbal Totaal
  • Word lid!

Bestrijding engerlingen begonnen

Het veld van Leonidas is vanmorgen in alle vroegte behandeld tegen de vretende engerlingen, larven van de meikever.

Het bedrijf Rino Bosma Groenprojecten heeft zo'n 3000 vierkante meter behandeld met aaltjes. Daarna is het terrein gesproeid.

Engerlingen van de meeste kevers zijn zeer goed te bestrijden met deze insectparasitaire nematoden (aaltjes).  Dit zijn microscopisch kleine aaltjes die in symbiose leven met een bacterie.

Eenmaal in de bodem uitgezet zoeken ze de larven op en dringen de larven in.  In de larve scheiden de nematoden een bacterie af die de larve doodt. In de dode larve ontstaat een nieuwe generatie nematoden die op zoek gaan naar nieuwe larven om ze te infecteren.

Insectparasitaire nematoden kunnen niet lang buiten een "gastheer" overleven. Zijn er geen prooien meer, dan sterven de nematoden.

Insectparasitaire nematoden komen van origine voor in onze bodem en zijn daarom ook opgenomen in de Flora- en Faunawet als beschermde bodembewoners. Deze aaltjes zijn ongevaarlijk voor mens, dier, milieu en nuttige insecten.De inzet van nematoden is een zeer effectieve aanpak "aan de bron". Na het aanbrengen van de nematoden zijn de eerste effecten na een paar dagen tot een week merkbaar. De engerlingen verkleuren en sterven.

Na het toernooi-weekeinde wordt het veld door Rino Bosma doorgezaaid en moet het herstel dus beginnen. Het zwaarst getroffen is voorlopig onbespeelbaar. Maar aan de achterkant is nog voldoende ruimte voor zelfs een seniorenveld.

Zie ook: http://www.rbosmagroenprojecten.nl

{youtube}L6Hjuez7MFA{/youtube}

{youtube}-YDzVSff4SA{/youtube}