Bereikbaarheid AED van levensbelang

Twee weken geleden had de tennisvereniging in Noordwolde op een zaterdagmorgen te maken met een uiteindelijk fatale hartstilstand op de tennisbaan. Op dat moment was een AED-apparaat niet voorhanden.

Dat heeft ook het bestuur van Leonidas aan het denken gezet.

Een AED is een draagbaar apparaat dat via gesproken opdrachten helpt bij het reanimeren. Bij de buren van Olyphia is zo'n apparaat in de bestuurskamer opgehangen, maar dan moet er wel iemand op het terrein zijn.

In Noordwolde-Zuid hangt er verder een bij Luit van der Helm Design Showroom aan de Oosterseveldweg 2, maar die is alleen bereikbaar met gebruik van een code, die niet breed bekend is.

Leonidas heeft nu de beschikking over de code. Die bevindt zich in de kantine met namen van vrijwilligers die het apparaat kunnen bedienen.

Ook het zwembad De Dobbe heeft in de zomermaanden zo'n AED-apparaat beschikbaar én mensen die dan ook direct bereid zijn om te helpen. Die afspraak over hulpverlening is nu met Leonidas gemaakt, net als eerder ook met bungalowpark Het Bosmeer en Camping Hanestede (waar dus geen AED is).

Omdat dit nog niet optimaal is (het zwembad is alweer gesloten) is de gemeente gevraagd wat er permanent mogelijk is aan de Elsweg.

Er zijn verder in Noordwolde ook AED's in de sporthal, het gezondheidscentrum, het dorpshuis en bij de voormalige Rabobank, maar die zijn eigenlijk al te ver weg. Je moet namelijk binnen zes minuten alle handelingen uitvoeren die nodig zijn bij een hartstilstand.

De gemiddelde aanrijtijd van een ambulance bedraagt ongeveer tien minuten en mag wettelijk zelfs oplopen tot vijftien minuten. Voor een patiënt met een hartstilstand is dit veel te lang.