Anekdotes en verhalen uit het korfbal

Kees de Jong uit Groningen heeft ons een e-mail gestuurd. Kees is bezig met research voor een publicatie over de korfbalsport. Lees dit nieuwsbericht verder om zijn e-mail te lezen.

De e-mail van Kees de Jong:

"Mijn naam is Kees de Jong, en ik ben een sportliefhebber uit Groningen.

Ik ben bezig met research voor een publicatie over de korfbalsport. In dat verband ben ik op zoek naar foto's, verhalen en anekdotes.

Ik zoek in eerste instantie heel breed - het gaat mij niet alleen om verhalen die puur de korfbalsport en -wedstrijden betreffen, maar (juist) ook om de beleving en persoonlijke herinneringen van mensen in de context van de sport. Bijvoorbeeld met betrekking tot:

- legendarische wedstrijden
- sfeer en gebeurtenissen in de kleedkamer (op en rond het veld)
- legendarische gebeurtenissen tijdens en rondom wedstrijden
- (juist) hele kleine gebeurtenissen tijdens en rondom wedstrijden
- het man/vrouw-karakter van de sport
- kleine, individuele beleving van de schoonheid en tragiek van de sport
- legendarische/kleurrijke clubmensen, supporters, scheidsrechters, etc.
- verhalen uit de oude doos (van opa en oma)
- de mooie verhalen die aan de bar opgedist worden
- kleine verhalen over typische clubfamilies
- verhalen die het eigen, unieke karakter van een club typeren
- dorpse of juist stadse context
- derby's, rivaliteit en animositeit
- binding met de regio - plaats van de club in de regio
- etcetera

De verhalen hoeven niet uitgebreid te worden opgeschreven. Een korte beschrijving kan volstaan, waarbij ik eventueel persoonlijk contact opneem om het verhaal uit te werken. Foto's die aansluiten op het bovenstaande zijn ook welkom!

Eventueel kom ik graag in contact met mensen die veel te vertellen hebben over de sport. Korfbal heeft een diepgewortelde plaats in de Nederlandse samenleving, maar toch is er verrassend weinig over geschreven, zeker in vergelijking met andere sporten. Dat is jammer, en onverdiend, gezien het bijzondere karakter van het korfbal.

Mijn vraag is daarom of u deze e-mail aan uw leden zou willen doorsturen.

Bij voorbaat hartelijk dank,

Met vriendelijke groet,