• Korfbal Totaal

1000 kinderen korfballen woensdag in Noordwolde

Het schoolkorfbaltoernooi van Weststellingwerf is woensdag wederom het grootste van Noord-Nederland en één van de grootste toernooien van het land.

Op de voor het eerst volledig rookvrije velden van KV Leonidas en SV Olyphia aan de oostkant van de Elsweg in Noordwolde komen vanaf 13:00 uur ruim 1000 jeugdige sporters in actie.

Het gaat om 170 teams op 32 velden. Dat zijn tien teams minder dan vorig jaar. In de groep 7/8 won toen 't Holtpad B1 uit Nijeholtpade. De Vensterschool M1 uit Noordwolde won de wedstrijden voor groep 5/6, terwijl Heidepolle O1 uit Wolvega bij groep 3/4 de sterkste bleek.

De kampioenspoules spelen in drie leeftijdscategorieën om het kampioenschap van Weststellingwerf. De kampioenen en reservekampioenen mogen op 19 juni deelnemen aan het Fries kampioenschap bij KLV DTL in Hantum. De wedstrijden duren tweemaal negen minuten.

Vier tegen vier
Voor alle leeftijdsgroepen is gekozen voor de spelvorm om in één vak met vier tegen vier te spelen. De korfbalbond wil de sport zo nog laagdrempeliger en aantrekkelijker maken voor de jeugd. "Daarnaast is het spel eenvoudiger te begrijpen voor hun ouders en voor gymdocenten makkelijker over te brengen aan hun klas." En iedereen moet nu wel mee doen en zal dus ook meer bewegen.

Vijftig scheidsrechters
De organiserende commissie, die hulp krijgt van scholieren van het Linde College in Wolvega, heeft weer flink moeten zoeken naar alle benodigde vijftig(!) scheidsrechters. De commissie vraagt daarom begrip dat er soms jonge en minder ervaren scheidsrechter rond zullen lopen.

Met steun van diverse sponsors werd ook dit jaar in financieel opzicht de basis gelegd voor dit jeugdsportevenement. Het toernooi wordt verder mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van het Buurtsportwerk Weststellingwerf en de vijf korfbalclubs in de gemeente.

Commissievoorzitter Reint Oostra: "Centraal op deze middag staat het plezier in bewegen, de kennismaking met de korfbalsport alsmede het samen sporten en samenwerken in een rookvrije omgeving. Een visie die ook nog eens gedragen werd door een prima samenwerking met de korfbalclubs, Buurt Sportwerk Weststellingwerf en het Linde College dat liefst vijfentwintig opgeleide spelleiders levert vanuit de beide sportklassen."

Wethouder Jack Jongebloed opent het toernooi. De finales staan gepland voor 16:20 uur waarna aansluitend een vertegenwoordiger van sponsor Rabobank Heerenveen/ZO-Friesland de (reserve) kampioenen zal huldigen. Andere sponsors zijn Motip Dupli, De Kinderkei, Heiwo, Jumbo de Jong Noordwolde, Buurtsportwerk, Kranendonk Vastgoedonderhoud en Groente- en fruithandel Jacob van Rosmalen.

Schoenen voor Kenia
Aan het toernooi is een inzamelingsactie gekoppeld van gebruikte sportschoenen voor sportende jeugd in Kenia. Alle bezoekers worden gevraagd 15 mei overbodige schoenen mee te nemen naar het Leonidas-veld.